Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: ALBANCI SA JUGA CENTRALNE SRBIJE NISU TEMA RAZGOVORA U BRISELU

16. Juli 2018.

Beograd - „Albanci sa juga centralne Srbije nisu tema razgovora u Briselu i njihovo usvajanje „Političke deklaracije" kojom traže da budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine više je političke prirode zbog predstojećeg izbora za nacionalni Savet Albanaca,” izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacinog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.   

„Međunarodna zajednica je jasno i glasno rekla - opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ni u jednom trenutku nisu tema za razgovor u Briselu i to je decidirano i jasno rečeno. Prema tome, ne vidim šta je taj reciprocitet, ko ga traži i zašto ga traži", kazao je Stanković.

Skupština albanskih odbornika tri opštine juga centralne Srbije usvojila je u subotu „Političku deklaraciju", kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, teritorije na kojoj oni žive.

Stanković kaže da ta deklaracija predstavlja nastavak njihovog donošenja deklaracija i podsetio da je prva doneta 2006, pa 2013. i sada 2018. godine.   

„U toj deklaraciji ima stvari koje ćemo analizirati, ali ima i mnogo neprihvatljivih stvari koje se zasnivaju na opštoj proceni koje ne sadrže istinu".

Kako je rekao Stanković, ta deklaracija možda koristi nekome u predizbornim aktivnostima pošto je izbor za Nacionalni savet Albanaca 4. novembra i s obzirom na neke druge političke poene.

„Ali, nije naše da se o tome izjašnjavamo, s obzirom na ulogu Koordinacionog tela", kazao je Stanković.

Izvor: Tanjug, Politika i Koordinaciono telo