Arhiva vesti
                   

SRPSKI KAO NEMATERNjI JEZIK

29. Maj 2015.

Pojedine gradske i seoske škole na jugu Srbije u kojima se školuju mladi Albanci od septembra dobijaju asistenente koji će pomagati nastavnicima srpskog jezika da učenicima što bolje prenesu znanje. Zanimanje za učenje srpskog kao nematernjeg jezika u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa raste. Istraživanja pokazuju da je deci, osim zbog studiranja i druženja sa Srbima, znanje srpskog jezika neophodno i zbog zaposlenja.

U 16 škola na jugu Srbije u kojima je nastava na albanskom, obavezan je srpski kao nematernji jezik.

Rinor Redžepi, učenik sedmog razreda iz Oraovice kaže da ima peticu iz srpskog jezika, ali da mu je učenje palo teško zbog padeža. Vjolica Sadiku, nastavnica srpskog jezika u Velikom Trnovcu ističe da je srugačije u multietničkoj sredini kakav je Bujanovac gde deca mogu da se druže, idu u kafić i imaju kontakt sa Srbima, a ovde je kako kaže malo drugačije, malo se teže radi.

Goran Stošić, nastavnik srpskog jezika u Nesalcu naglašava da su učenici vrlo spremni da uče srpski kao nematernji jezik, u tome u velikoj meri pomaže i sredina, pre svega roditelji koji su takođe zainteresovani da njihova deca usvoje ovaj jezik. Verovatno iz razloga što smatraju da će im biti potreban.

U osnovnoj školi u Oraovici kod Preševa, srpski jezik kao nematernji uči 432 učenika. Ovo je sedmi razred, koji srpski jezik ima tri puta nedeljno. U savladavanju gradiva pomaže im naravno nastavnik ali i albansko srpski rečnik.

Jusuf Selami iz Velikog Trnovca koji školuje petoro dece, kaže da je poznavanje srpskog jezika sinovima koji studiraju sada dobrodošlo.

Predsednik Koordinacionog tela, Zoran Stanković rekao je da u srednjim školama imate posebna odeljenja koja se formiraju od dece albanske nacionalnosti koja uče zasebno srpski jezik i koja se trude da se na sve moguće načine uključe u dnevna zbivanja u našoj zemnji.

Nastavnici tvrde da su albanski osnovci dobro naučili ćirilicu, ali da su ima padeži i glagoli u srpskom jeziku još uvek najteži.

IZVOR: RTS i Koordinaciono telo