Arhiva vesti
                   

SRPSKA I AMERIČKA VOJSKA NA ZAJEDNIČKOJ OBUCI

25. April 2017.

Bujanovac - Pripadnici inžinjerijskih snaga Vojske Srbije za multinacionalne operacije i inžinjerci Evropske komande vojske  uspešno  su realizovali zajedničku obuku na poligonu „Borovac” i strelištu „Vrtogoš“, čiji je cilj osposobljenost naših vojnika na oruđima koje će dobiti kao donaciju.

 Na obuci  neborbenih četa  učestvovalo je 29 pripadnika srpske i 19 pripadnika američke vojske sa ciljem osposobljavanje pripadnika vojske Srbije za učešće u mirovnim misijama, ali i dodatne obuke srpske armije na američkim sredstvima koja treba da budu predmet donacije američke strane do kraja 2017. godine.

Naime, srpska vojska dobiće 5 inžinjerijskih mašina i 2 motorna vozila samoistovarivača.

Zajednička obuka predstavlja nastavak saradnje inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije i Inžinjerijskog bataljona Oružanih snaga SAD započete u toku prošle godine, čiji je osnovni cilj unapređenje ključnih sposobnosti inžinjerijske čete i sticanje iskustva pri radu u međunarodnom vojnom okruženju.

U maju 2017. godine planiran je nastavak zajedničke obuke, odnosno upućivanje dela pripadnika deklarisane inžinjerijske čete Vojske Srbije u Republiku Nemačku, gde je stacioniran inžinjerijski bataljon iz sastava Evropske komande vojske SAD.  

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo