Arhiva vesti
                   

SREDNjOŠKOLCI IZ BUJANOVCA I PREŠEVA U POSETI NOVOM SADU

28. Februar 2011.

Grupa srednjoškolaca iz Bujanovca i Preševa, njih 88, petak i subotu proveli su u Novom Sadu. Posetu su organizovali Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Koordinaciono telo ove godine stipendira 10 mladih iz Bujanovca i Preševa koji žele da studiraju u Novom Sadu. Kako bi  upoznali  grad, Univerzitet i saznali sve o uslovima studiranja,  organizovana je dvodnevna poseta Novom Sadu.

Po dolasku u Novi Sad goste sa juga pozdravili su predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik Koordinacionog tela ministar Milan Marković i pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš.

„Jako je važno da u taj deo naše zemlje prenesemo onu vrstu duha tolerancije, dobrog međuetničkog suživota koji postoji u Vojvodini. Pokrajinska Vlada želi da kroz obrazovanje mladih sa juga Srbije pruži mogućnost da najproduktivniji deo svog života provedu u pozitivnoj atmosferi koja pripadnike različitih etničkih zajednica doživljava kao prijatelje, a ne kao suprotstavljene strane. Naša ambicija je da se mladi upoznaju sa svojim vršnjacima različitih nacionalnosti, ovde u Novom Sadu, da se upoznaju sa programom novosadskog Univerziteta, kao i o mogućnostima školovanja i u drugim mestima širom Vojvodine i da se opredele da nastavak njihovog školovanja bude upravo ovde“, rekao je Pajtić.

Predsednik Koordinacionog tela ministar Milan Marković istakao je da je ova poseta  deo ideje da mladi iz Bujanovca i Preševa steknu diplome po najvišim standardima. „Univerzitet u Novom Sadu pruža tu mogućnost, dok sam grad daje širinu da sagledaju način života u Vojvodini u kome ravnopravno učestvuju pripadnici svih etničkih zajednica. Drugi cilj je da se otvori nova perspektiva za decu iz Preševa i Bujanovca da oni svojim znanjem i iskustvom stečenim u Vojvodini mogu da pomognu svojoj zajednici u opštinama na jugu Srbije, a naročito da sebi obezbede bolji i kvalitetniji život“.

„Rešenje Koordinacionog tela za krizu koju smo imali u Bujanovcu i Preševu je ulaganje u obrazovanje ljudi, kao i namera da se pokaže jedan drugačiji kulturološki milje. Zato je Vojvodina pravo mesto za ovakvu akciju“, dodao je Marković.

Nakon prijema goste sa juga Srbije dočekao je pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš. On je učenicima dao uvid u vojvođansku stvarnost i ispričao im o multikulturalnosti koja je specifičnost Vojvodine, koja se brižno neguje i na koju su mnogi ponosni. Srednjoškolci su imali prilike da čuju više i o obrazovanju pripadnika manjinskih zajednica kao i o načinima negovanja i poštovanja nacionalnih identiteta i procesima integracije.

Učenici su posetili Sajam obrazovanja i knjiga gde su imali mogućnost da saznaju više o uslovima upisa na svakom fakultetu.

Drugog dana posete srednjoškolci iz Bujanovca i Preševa posetili su Petrovaradinsku tvrđavu, a potom su se prošetali centrom Novog Sada.

Na samom kraju posete oni su se susreli sa rektorom Univerziteta Miroslavom Veskovićem koji im je pokazao studentski dom. Vesković je mladima sa juga zemlje ispričao o Univerzitetu i svemu onome što on pruža mladim ljudima koji imaju želje i ambicije da se školuju i steknu visoko obrazovanje.