Arhiva vesti
                   

SRBIJA JE USPELA DA SE UKRCA NA EVROPSKI VOZ

6. Juli 2011.

Vranje - Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp rekao je juče u Vranju da se Srbije ukrcala na voz za Evropsku uniju i da on očekuje da će u decembru ove godine biti doneta pozitivna odluka o prihvatanju njene kandidature.
 
Asp je dodao da je Srbija ispunila većinu kriterijuma u prvom koraku ka Evropskoj uniji, ali i da svi uslovi treba da se ispune do kraja.

Osnovni uslovi za donošenje pozitivne odluke o statusu kandidata, po ambasadoru Aspu, uključuju reforme u pravosuđu, reforme vezane za izborne zakone i pitanje restitucije imovine.

„Srbija je na dobrom putu ka EU. Taj voz je već krenuo, moraće da se zaustavi na nekoliko stanica, ali on se već kreće i Srbija ima snažnu podršku Švedske na tom putu", rekao je Asp  posle razgovora sa rukovodstvom grada Vranja.

Ambasador Asp je izjavio i da se broj azilanata iz Srbije u Švedskoj smanjio i dodao je da je Švedska promenila zakone koji se tiču azilanata. „Sada oni dobijaju toliko malo novca da nemaju ni za autobusku kartu", rekao je Asp.

Ambasador Švedske je danas u Vranju razgovarao sa rukovodstvom tog grada, posetio je RTV Vranje i novine Vranjske i, zajedno sa gradonačelnikom  Vranja Miroljubom Stojčićem, otvorio izložbu karikatura pod naslovom „Suočavanje sa klimom", čiji su autori iz Švedske i sa Balkana. Izložba će biti prikazana u galeriji Narodnog muzeja u Vranju, a biće otvorena za javnost do 12. jula. Nju čine ilustracije koje na šaljiv način prikazuju zabrinjavajuće aspekte održivog razvoja.