Arhiva vesti
                   

SPREMAJU SE MONTAŽNI OBJEKTI ZA IZBEGLICE U PREŠEVU

30. Septembar 2015.

Preševo – Za predstojeću zimu, kada se i dalje očekuje priliv migranata na područje opštine Preševo iz pravca Grčke i Makedonije, počele su pripreme za stvaranje uslova kako bi se, pored šatorskog, obezbedio adekvatan smeštaj za zimske vremenske uslove.

U Prihvatnom centru u Preševu u toku su radovi na adaptaciji jedne prostorije koja će biti namenjena za smeštaj žena i dece. Prema najavama iz humanitarnih organizacija, na ovaj način biće omogućen smeštaj više od 400 osoba.

Ahmet Haljimi iz Crvenog krsta u Preševu potvrdio je da je donacijom slovačke ambasade stigla određena količina zimske odeće i obuće.

„Humanitarni program sada usmeravamo na zimske uslove jer je svakim danom temperatura  sve niža, a bilo je i nekoliko potpuno kišnih dana. Migranti koji dolaze su uglavnom u letnjoj odeći i obući, što zahteva dodatne napore kako bi im obezbedili adekvatnu odeću za njihov dalji put“, rekao je Haljimi.

Predstavnici Komesarijata za izbeglice, kao i međunarodnih humanitarnih organizacija, najavljuju da će svi migranti u vreme predstojeće zime imati u Preševu po jedan obrok, kao i redovnu kontrolu lekara, koji registruju sve više slučajeva nazeba i prehlade, naročito kod dece, zbog manjka tople odeće, višenedeljnog putovanja i slabe ishrane.  

Izvor: Danas i Koordinaciono telo