Arhiva vesti
                   

SPOMEN-PLOČA VOĐAMA I VOJVODAMA JABLANIČKO-TOPLIČKOG USTANKA

24. Jun 2019.

Medveđa – U znak sećanja na jedan vek, 102 godine od Jablaničko-Topličkog ustanka, opština Medveđa, Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 Medveđa i zahvalni narod Gornje Jablanice podigli su spomen-ploču organizatorima i vođama ovog ustanka, vojvodama Milinku i Tošku Vlahoviću.

Spomen-ploču su otkrili predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić i predsednik Republičkog odbora Udruženja saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Ljubomir Marković koji je dodelio zahvalnicu Nebojši Arsiću i Spomenicu Organizaciji Saveza potomaka ratnika u Medveđi.

Vence su položili predstavnici opštine Medveđa, na čelu sa predsednikom Nebojšom Arsićem, predsednik Opštinskog odbora Saveza potomaka, Svetislav Milovanovića sa članovima udruženja, načelnik Jablaničkog okruga, Miloš Ćirić sa saradnicima, a zatim i predstavnici Republičkog, okružnog, gradskih i opštinskih odbora Udruženja saveza potomaka ratnika Srbije, iz Beograda, Niša, Leskovca, Vranja, Prokuplja, Požarevca, Lebana, Bojnika i Vlasotinca.

 “Sve što je deo našeg naroda, epsko i istorijsko nasleđe, sve što je zavetni stih, naša genetska, istorijska i mitska matrica, svi naši preci, su se u Jablaničko-Topličkom ustanku kao vodilja, prelila u onaj deo srca koji bije i dobija boj. Ovi pali borci nisu branili samo teritoriju, već Srbiju kao simbol slobode. Ta sloboda postala je zavet, koji smo dužni da čuvamo i predamo našim potomcima”, istakao je u svom govoru predsednik opštine Medveđa.

Arsić je poručio da okupatora danas nema i da ne smeju dozvoliti da se ikada ovakav zločin nad srpskim stanovništvom ponovi, jer, kada svoj narod branite, ne činite to oružjem samo.

 “Oružje kojim se branimo može biti i pesma, knjiga, pismo i jezik, očuvanje vere, a naravno i sećanje na sve one koji su život dali za slobodu, na sve hrabre i ponosne pale borce”, dodao je Arsić.

Na samom kraju izveden je kraći dramski prikaz predstave „Junaci gvozdenog puka“ Kulturnog centra Medveđe, čime je i završena svečanost.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo