Arhiva vesti
                   

SMOTRA ROMA JUGA SRBIJE

17. Septembar 2008.

Sedma smotra kulturnih dostignuća Roma Jablaničkog i Pčinjskog okruga održana je 17. septembra u Medveđi.
Ovu kulturnu manifestaciju podržali su, pored domaćina i opštine Vranje, Leskovac, Bojnik, Bosilegrad, Vladičin Han, Vlasotince i Surdulica, a organizovao je Savez društva Roma Pčinjskog i Jablaničkog okruga.
Na smotri je učestvovalo desetak kulturno-umetničkih društava i osam duvačkih orkestara. U Galeriji Doma kulture u Medveđi otvorena je izložba fotografija “Muzičke sreće-dah ljudi", autora Pabla Fernandeza Alvareza, fotoreportera iz Švajcarske.
Organizator smotre, Savez društva Roma Pčinjskog i Jablaničkog okruga , sa sedištem u Surdulici, osnovan je 2002. godine, kao organizacija Roma koja obuhvata 13 udruženja-društava Roma iz 13 opština ova dva regiona.
Savez okuplja organizacije Roma sa primarnim ciljem sveukupnog poboljšanja društvenog statusa Roma u svim sferama života, sa posebnom pažnjom na kulturu, obrazovanje, stanovnje, zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Savez je potpuno uključen u aktivnosti povezane sa “Dekadom inkluzije Roma 2005-2015”, u vezi sa čim je doneo i usvojio Platformu za realizaciju konkretnih mera predviđenih akcionim planovima za unapređenje položaja pripadnika romske nacionalne manjine.
Savez je aktivno radno i organizovano učešće kulturno-umetničkih društava Roma na mnogobrojnim međunarodnim festivalima u inostranstvu. Na Svetskom festivalu Roma u Poljskoj, osvojeno je treće mesto u konkurenciji trideset šest država, na Balkanskom festivalu Roma u Bugarskoj, drugo mesto i na Festivalu Roma u Moskvi, prvo mesto u koreografiji "Koštana-Vranje"