Arhiva vesti
                   

SKUP O TRGOVINI LjUDIMA U PČINjSKOM OKRUGU

3. Februar 2016.

Vranje - NVO „Neksus” i grad Vranje organizovali su juče u Vranju skup o sprečavanju trgovine ljudima, na kome su prisustovali predstavnici policije, lokalnih samouprava, centara za socijalni rad i nevladinog sektora.

Goran Krstić, iz Policijske uprave Vranje, podsetio je učesnike skupa na usku vezu između ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

„Zbog svog geografskog položaja, Srbija, a posebno njen Pčinjski okrug,  su sada tranzitno područje, odnosno  glavna tranzitna ruta za migrante ka Evropi. Ilegalne migracije su  se pojavile u ovom području  2008. godine, a ekspanziju su doživele 2015. godine. Državne institucije i građani juga Srbije su dali veliki doprinos zbrinjavanju migranata, a samim tim i sprečavanju trgovine ljudima, tako da u našem regionu nije bilo registrovanih slučajeva trgovine ljudima. Postojala su dva slučaja traganja za dvoje dece migranata, ali su ona pronađena u prihvatnim centrima u Mitrovici i Beogradu,“ rekao je Krstić.

Podaci policije govore da trgovina ljudima, posle trgovine narkoticima, donosi najviše kriminalnog profita, dok žrtva može da bude svako.

Na skupu je zaključeno da je umrežavanje relevantnih institucija u Pčinjskom okrugu od izuzetnog je značaja za sprečavanje trgovine ljudima u procesu migratornih kretanja.

Skup posvećen sprečavanju trgovine ljudima je organizovan je u okviru projekta „Unapređenje postojećih mehanizama za prevenciju migracija i trgovine ljudima“, koji NVO Neksus i grad Vranje sprovode uz podršku Evropskog Progresa.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo