Arhiva vesti
                   

ŠKOLE U SRBIJI 1. SEPTEMBRA UVODE ELEKTRONSKE DNEVNIKE

24. Avgust 2017.

Beograd - Škole u Srbiji  1. septembra uvode elektronske dnevnike kroz koje će se voditi evidencija o đacima. Kada ovaj  pilot-program zaživi, papirni dnevnici će otići u istoriju.

U 200 od 1.800 škola u Srbiji od jeseni će biti uveden projekat e-Prosveta, čiji cilj je pružanje nacionalnih obrazovnih elektronskih servisa koji podižu i unapređuju digitalnu zrelost škola, što je preduslov za uspešnu digitalnu transformaciju obrazovanja za 21. vek.Pomoću elektronskih servisa, nastavnicima bi trebalo da bude lakše u vođenju i organizaciji časova,  jer će više vremena moći da posvete učenicima.  

Elektronski dnevnik omogućiće nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. On u potpunosti zamenjuje dosadašnji papirni dnevnik i pruža mogućnost uvida u informacije u trenutku njihovog nastanka. Smanjuje i mogućnost greške i subjektivnosti u ocenjivanju i pruža kompletan uvid u napredak učenika, kao i u rad profesora i škola.

Da bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju, nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog predmeta. Pri svemu tome, elektronski dnevnik štedi vreme potrebno za evidenciju čak na jednu četvrtinu u odnosu na vreme potrebno za evidenciju u papirnom dnevniku, kažu u Vladi Republike Srbije.

Roditelji će moći u svakom trenutku da pristupe podacima iz dnevnika samo za svoje dete. e-Dnevnik jednom dnevno pravi i izveštaje o svakom detetu i tim izveštajima mogu pristupiti samo njihovi roditelji uz odgovarajuću lozinku.Servis ima i sistem obaveštavanja o ocenama i izostancima koje će se jednom dnevno roditeljima slati na mejl, a kada sistem bude u potpunosti operativan, jednom dnevno će slati SMS poruke roditeljima u kojem će biti informacije o ocenama, izostancima, pohvalama i napomenama. Postoji i aplikacija koja učenicima omogućava pregled ocena, beleški, izostanaka, lektire i rasporeda pismenih zadataka koje su upisali nastavnici.

Izvor: Blic, B92, Večernje novosti i Koordinaciono telo