Arhiva vesti
                   

ŠEF MISIJE OEBS POZVAO MANjINE DA UČESTVUJU NA POPISU

23. Septembar 2022.

Bujanovac -  Beograd -  Šef Misije OEBS u Srbiji, Jan Bratu, pozvao je sve građane Srbije da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva. U pozivu je posebno naglasio značaj popisa za nacionalne manjine.

„ Broj pripadnika nacionalne manjine, utvrđen popisom, određuje na primer nivo finansiranja nacionalnih saveta manjina, koji imaju za cilj očuvanje kulturnog identiteta određene zajednice“, poručio je Bratu.

Šef  Misije OEBS u Srbiji naročito se angažovao za učešće Albanaca na predstojećem popisu i krajem maja je sa tim ciljem posetio Bujanovac. Tada je obelodanjeno da građanima neće biti potrebna lična dokumenta da bi bili popisani.

„Izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti je na dobrovoljnoj osnovi, što je u skladu sa standardima OEBS-a o samoidentifikovanju kao ključnom principu osnovnih ljudskih prava. Kako stoji u Kopenhagenskom dokumentu iz 1990. godine: „pripadnost nacionalnoj manjini je pitanje ličnog izbora i ne može biti posledica zbog ostvarivanja ovog izbora“, ističe Bratu.

Dodao je da kao i kod drugih aspekata popisa stanovništva, podaci o etničkoj pripadnosti ostaju potpuno anonimni, tako da ova izjava u potpunosti zavisi od vaše spremnosti da se samoidentifikujete.

„Ako građani pomognu vlastima da imaju tačnu sliku o stanovništvu, različite usluge za škole, bolnice, vatrogasne jedinice i druge oblasti opšte infrastrukture mogu se bolje isplanirati i prilagoditi potrebama vaših zajednica i vaših opština“, kaže Bratu.

Po njegovim rečima, popis je veoma važan alat za državu da kreira javne politike i usluge zasnovane na strukturi stanovništva.

„Zato ohrabrujem vaše učešće i saradnju sa popisivačima, kao i sa institucijama koje sprovode ovaj proces“,  zaključio je šef OEBS-a u Srbiji.

Popis će se u Srbiji sprovoditi od 1. do 31. Oktobra.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo