Arhiva vesti
                   

ŠEF DELEGACIJE EU U SRBIJI: ZADOVOLjNI SMO REZULTATIMA POSTIGNUTIM NA JUGU SRBIJE

5. Decembar 2017.

Bujanovac  - Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je u Bujanovcu da su odnosi Srbije i Evropske unije u „veoma povoljnom" periodu jer je „određeni broj koraka" već preduzet u približavanju Srbije Uniji.

Fabrici je posle sastanka sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoranom Stankovićem kazao da su regionalna stabilnost, saradnja i ekonomski razvoj važni za EU.

„Moj osnovni posao na ovoj funkciji je pomoć Srbiji da se približi Uniji, a krajnji cilj je da Srbija postane članica EU. Unija investira 200 miliona evra godišnje kako bi pomogla proces pristupanja i jako smo zadovoljni rezultatima na jugu Srbije gde imamo određeni broj uspešnih projekata u oblasti obrazovanja, zdravstva i ekonomije", kazao je Fabrici.

On je ocenio da je otvaranje Odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu primer kako EU može da pomogne prosvetu, socijalnu integraciju i ekonomski rast.

„Pristupanje Uniji je budućnost Srbije i mi ćemo duplirati sve naše napore kako bismo ubrzali te procese", izjavio je Fabrici i najavio da će 2018. godine početi sprovođenje programa EU-PRO za koji će moći da konkurišu lokalne samouprave južno od Beograda.

Predsednik Koordinacionog tela, Zoran Stanković kazao je da je međunarodna zajednica investirala oko 35 miliona evra u Preševo, Bujanovac i Medveđu, a preko Koordinacionog tela investirano je još 60 miliona evra u infrastrukturne projekte.

On je naveo da su u okviru projekata finansiranih uz pomoć EU, otvoreni odeljenje subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu i porodilište u Preševu, kao i da je pokrenut program da osnovci Albanci uče srpski jezik.

„Pomoć EU je potrebna za realizaciju projekata poboljšanja ekonomskih uslova u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, i rada na realizaciji programa od sedam tačaka koji je na predlog albanskih partija iz tih opština, Vlada Republike Srbije usvojila 2013. godine", kazao je Stanković.

Izvor: Jugmedia, Beta i Koordinaciono telo