Arhiva vesti
                   

SASTANAK PREDSTAVNIKA ZEMLjORADNIČKE ZADRUGE „JUG LEVOSOJE“ SA POMOĆNIKOM MINISTRA POLjOPRIVREDE I PREDSTAVNICIMA ŠABAČKE MLEKARE

16. Jun 2010.


Na inicijativu Koordinacionog tela juče su o podizanju kapaciteta za proizvodnju mleka u opštini Bujanovac razgovarali predstavnici zemljoradničke zadruge „Jug Levosoje“, pomoćnik ministra poljoprivrede Slobodan Teofanov,  predstavnici mlekare Šabac i direktor Službe Koordinacionog tela Nenad Đurđević. Delegacija je posetila nekoliko domaćinstava u  selima Levosoje i Oslare  i zaključila da nema  potencijala za ozbiljniju, robnu proizvodnju  mleka, koje bi otkupljivala „Šabačka mlekara“. Kako bi se proizvodnja mleka u ovom kraju unapredila i podigla na viši nivo dogovoreno je da se u narednom periodu posete četiri mlekare koje otkupljuju mleko sa područja opština Bujanovac i Preševo. “Šabačka mlekara“ je spremna da izađe u susret lokalnim proizvođačima, da donira laktofrize, sisteme za skladištenje mleka i otkupljuje  mleko po većoj ceni od aktuelne tržišne.

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je inicijativu Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medeveđa i spremnost „Šabačke mlekare“ da ulaže u razvoj stočarstva na jugu Srbije. Ministarstvo će pomoći proizvođačima mleka u ovim selima da definišu otkupnu cenu mleka prema dogovoru sa „Šabačkom mlekarom“. Pomoćnik ministra poljoprivrede Slobodan Teofanov  govorio je zadrugarima o  podsticajnim merama u poljoprivredi za ovu godinu, prezentovao program ministarstva poljoprivrede, i ohrabrio članove ove multietničke zadruge da se prijave za programe i subvencije na koje imaju pravo.