Arhiva vesti
                   

SASTANAK ODBORA ZAINTERESOVANIH STRANA O RADU EKONOMSKOG FAKULTETA U BUJANOVCU

4. April 2019.

Bujanovc – Sastanak Odbora zainteresovanih strana u vezi sa funkcionisanjem Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu održan je juče na tom fakultetu.

Ministar prosvete, Mladen Šarčević je rekao da je cilj ovog sastanka da se sagledati trenutno stanje u razvoju ovog fakulteta ali da postoje i neke nove ideje.

Šarčević je rekao da će se na današnjem sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca razgovarati i o obrazovanju na albanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama.

,,Razgovaraćemo o tome kako da rešimo  problem udžbenika koji nedostaju“, rekao je Šarčević i dodao da su naročito važna rešenja za prvi i drugi razred, kao i za peti i šesti osnovne škole.

Šarčević je rekao da će neki udžbenici biti prevođeni sa srpskog na albanski a da će neki od udžbenika biti korišteni iz Albanije.

Organizator i predsedavajući sastanka, Lamberto Zanijer, Visoki komesar za nacionalne manjine OEBS-a rekao je da ovo odjeljenje ima veoma snažnu podršku te organizacije i da je izuzetno važno za obrazovanje mladih  koje im pruža svetlu i snažnu budućnost.

,Razgovarao sam sa predstavnicima studenata i od njih sam čuo neke veoma dobre inicijative o kojima ćemo razgovarati i na ovom sastanku“, rekao je Zanijer.

Šef misije OEBS-a u Srbiji, Andrea Oricio rekao je da se na današnjem sastanku spajaju dve veoma važne stvari, mladi i obrazovanje i da je bio impresioniran znanjem koje poseduju studenti a koje je čuo u razgovoru sa njima.

Šef delegacije EU, Sem Fabrici rekao je da je evropska unija veoma angažirana u ovom regionu u oblasti obrazovanja, zdravstva, ekonomije i društvene zaštite i da je bila jedan od partnera prilikom osnivanja odjeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu.

Predsedik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu, Zoran Stanković je rekao da je zajedničkim angažiranjem svih partnera ovaj fakultet postao cenjena visokoobrazovanih ustanova.

Stanković je i  napomenu da očekuje još veće unapređenje obrazovanja ali i zapošljavanje svršenih studenata.

Ovom sastanku su prisustvovali i predsednik opštine Bujanovac, Šaip Kamberi, rektor Univerziteta u Novom Sadu, Dejan Jakšić, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Aleksandar Grubor i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafa.

Izvor: Jugpress i Koordinacino telo