Arhiva vesti
                   

SASTANAK INSPEKTORA ZA RAD, DIREKTORA JAVNIH PREDUZEĆA I PREDSTAVNIKA LOKALNIH SAMOUPRAVA U PČINjSKOM OKRUGU

27. Februar 2015.

Vranje - Otvarajući sastanak, Slaviša Bulatović, načelnik Pčinjskog okruga, rekao je da je rešavanje pitanja rada na crno od izuzetnog značaja za Pčinjski okrug. On se posebno osvrnuo na nedolazak na sastanak predstavnika grada Vranja i opština Preševo i Bosilegrad.

Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić rekao je da je cilj sastanka da se utvrdi kako zajedničkim snagama sve nadležne službe i lokalna samouprava mogu da stanu na put problemu sive ekonomije, u cilju ciljem iskorenjivanja rada na crno.

„Inspekcija rada je prošle godine promenila način rada. Osim toga što se radi po po žalbama i predstavkama stranaka, primenjuje se i princip rotacije, gde se inspektori upućuju na rad i kontrole u ostale okruge u Srbiji. To je dalo dobre efekte i to ćemo i dalje raditi. Potrudili smo se da delujemo preventivno i da ukazujemo poslodavcima na nedostatke u radu“, rekao je Jocić.

On je dodao da su predstavnici Inspektorat razgovarali o sprečavanju rada na crno sa većim investitorima, kao što su to Koridori Srbije, Putevi Srbije i dvadesetak velikih građevinskih firmi.  

Dejan Kovačević, pomoćnik direktora, je rekao da Inspektorat ne planira da deluje preventivno, već da kažnjava odgovorne.

„Započeta je izrada Nacionalne strategije za borbu protiv sive ekonomije. Prema nekim procenama, danas u Srbiji ima oko 350.000 radnika na crno. Potrebno je da građevinske, saobraćajne ili neke druge lokalne inspskcije rade u koordinaciji sa Inspektoratom rada, kako bismo zaustovili rad na crno. Potrebna je i podrška medija i samih građana, koji bi prijavljivali ovakve slučajeve. To bi značilo prijavljivanje radnika, a samim tim i više para u budžetu Srbije,“ rekao je Kovačević.

Inspektorat je najavio da „neće imati emocija“ prema poslodavcima koji drže radnike na crno.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo