Arhiva vesti
                   

ŠARČEVIĆ: VRTIĆI MOGU DA RADE OD 11. MAJA, NEOPHODNA POTVRDA RODITELjA DA MORAJU NA POSAO

29. April 2020.

Beograd – U okviru popuštanja mera tokom vanrednog stanja, ministar prosvete, Mladen Šarčević najavio je početak rada vrtića od 11. maja, zatim na koji način će biti olakšano roditeljima sa decom do 12 godina koja kreću na posao, ali i kako će se polagati mala matura i prijemni za upis na fakultet.

“Celokupna relaksacija mera dogovara se sa stručnjacima i prema procenama, vrtići mogu da počinju da rade od 11. maja. Međutim, to u prvom trenutku ne bi trebalo da bude masovan povratak mališana u vrtiće već samo za potrebe roditelja koji kreću na posao u punom kapacitetu to jest, na radon mesto”, rekao je ministar prosvete.

On dodaje da ima oko 225.000 mališana predškolskog uzrasta i da se očekuje da će njih oko 50 odsto krenuti u vrtić.

“Analiza struke kaže da bi upola manje grupe bile bezbedne uz obaveznu dezinfekciju prostora i pridržavanje osnovnih bezbednosnih pravila kao što su nošenje maski i rukavica kada je reč o vaspitačicama”, rekao je ministar.

On dodaje da je za potrebe vrtića, škola i fakulteta obezbeđeno pet centara za dezinfekciona i higijenska sredstva i to u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Valjevu. Kako je rekao, tako će i distribucija biti umnogome lakša.

Ministar je rekao da se trenutno radi procena koliko je vaspitačica radno sposobno jer i među njima ima obolelih od COVID-19 ili angažovanih na nekim drugim poslovima.

Formiran je Radni tim koji će u skladu sa preporukama Kriznog štaba utvrđivati praktični deo sporovođenja mera. U ovom timu su osim predstavnika Ministarstva prosvete i tri sindikata, ministarstva zdravlja, Ministarstva rada, kabineta premijerke i predstavnika lokalne samouprave.

“Roditelji će morati da dostave vrtićima potvrdu poslodavca da moraju na posao. I to je mera kako bi se sprečilo da povratak bude masovan”, rekao je ministar.

U skladu sa istim merama koje prvenstveno imaju za cilj bezbednost i smanjenje širenja virusa, doneta je i odluka za đake do 12 godina, a čiji su roditelji upravo zbog njihovog uzrasta mogli da rade od kuće.

“Kako se ide ka procesu ukidanju vanrednog stanja i počinje proces varaćanja za posao, pomoći ćemo roditeljima sa decom do 12 godina kako ne bi bila sama. Nameravamo da organizujemo dnevni boravak u školama, i prema procenama to će iskoristiti oko 30 odsto dece. Ova ispomoć roditeljima takođe kreće od 11. maja”, rekao je Šarčević.

Izvor: Jugmedia, Blic i Koordinaciono telo