Arhiva vesti
                   

Saradnje veterinarske stanice u Bujanovcu i italijanske organizacije CRIC

9. Novembar 2011.

Bujanovac - Veterinarska stanica u Bujanovcu je zajedno sa italijanskom organizacijom CRIC obezbedila 20 steonih junica stočarima u četiri bujanovačka sela. Zahvaljujući saradnji bujanovačkih veterinara sa pomenutom organizacijom, za tri meseca će još 20 prvoklasnih junica simentalske rase stići u bujanovačka i preševska sela. Direktor stanice u Bujanovcu, Miodrag Milković, je rekao da pune tri godine rade sa Italijanima. Ovo je treća isporuka junica do sada. Kad u februaru budu podeljene steone junice, biće ih ukupno 120.

Dosadašnjim sprovođenjem programa sa organizacijom CRIC, stočarstvu Bujanovca i Preševa poklonjeno je, uključujuči i žensku telad, skoro 220 novih kvalitetnih rasplodnih grla. Veterinarska stanica sa Institutom za stočarstvo u Zemunu odlučuje o izboru junica. A kome će se one dodeliti rešava se uz učešće ambasade Italije u Srbiji. Milković napominje da se kvalitetna grla daju uglavnom uglednim poljoprivrednicima koji će voditi računa o povećanju svog stada i sarađivati sa veterinarima kako bi se ona dalje razvijala. Bujanovački veterinari se godinu dana od isporuke junica staraju o njihovom zdravlju, rade na veštačkom osemenjavanju, dok se stočari obavezuju da junice, kao i žensku telad koja se u međuvremenu otelila, neće prodavati.

Dalekosežnost poduhvata bujanovačke Veterinarske stanice može da se sagleda ako se zna da je u bujanovačkom i preševskom kraju, koji je do nedavno bio izrazito stočarski, stočni fond gotovo opustošen. Broj grla u poslednje vreme  opada i za 30 odsto godišnje.