Arhiva vesti
                   

SARADNjA SA PČELARIMA IZ KUMANOVA

21. Novembar 2016.

Bujanovac – Predsednici bujanovačkog Pčelarskog udruženja „Polen 2012“i Udruženja poljoprivednih proizvođača iz Kumanova, Zarije Mitić i Momčilo Trajkovski, potpisali su u Bujanovcu memorandum o prekograničnoj saradnji.

Cilj budućeg partnerstva je rad na zajedničkim projektima sa kojima će konkurisati kod međunarodnih donatora za finansijska sredstva.  

„Naše udruženje je formirano 1996.godine. Okuplja ratare, vinogradare, voćare, veterinare i proizvođače hrane iz Kumanova, Kočana, Kratova i susednih mesta. Sličan memorandum već imamo sa jugozapadnim regionom Bugarske, a saradnju smo ostvarili i sa Slovenijom. Uveren sam da ćemo, povezani na ovakav način, uspeti da zajednički nastupimo kod inostranih finansijera za realizaciju zajedničkih projekata, čime ćemo još više učvrstiti višegodišnje veze dva susedna i tako bliska područja i naroda sa obe strane granice,” rekao je Trajkovski nakon parafiranja memoranduma.

Pčelarsko udruženje „Polen 2012“, uz načelnu podršku pčelarske asocijacije „Apikula“ iz Nesalca, opština Bujanovac, planira prvi korak u okviru tek uspostavljene pregogranične saradnje.

„Planiramo da u januaru 2017. godine, uz pomoć lokalne samouprave, organizujemo međunarodni seminar za pčelare. Očekujemo da će među učesnicima ovog edukativnog skupa biti i naše kolege iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Kumanova,” izjavio je predsednik PU „Polen 2012“ Zarije Mitić.

Pre potpisivanja memorandum, četvoročlana delegacija iz Makedonije i predstavnici bujanovačkog pčelarskog udruženja posetili su opštinsku upravu, gde su sa načelnikom za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Bujanovac Ružicom Anđelković razgovarali o mogućim oblicima saradnje.  

Na sastanku je bilo reči i o ruralnom razvoju, kao o upravljanju prekograničnim vodama i otpadom.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo