Arhiva vesti
                   

Saopštenje za medije - TI I JA SMO MI

30. Novembar 2009.

Nismo isto-ali smo isti. Ti si ti. Ja sam ja. Zajedno možemo da budemo svet.

Deca, srednjoškolci, Albanci, Srbi i Romi iz Bujanovca i Preševa su i autori i glumci pozorišne predstave „Ti i ja smo mi“. Premijera je 2. decembra 2009. u 17 sati u Domu kulture u Bujanovcu. Njih četrnaestoro napisali su tekstove kroz koje govore o svojim životima, kroz koje iznose svoje stavove. Glume na svojim jezicima i na engleskom. Ovu jedinstvenu glumačku radionicu finansiralo je Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

„Ti i ja smo mi“ je edukativno – umetnički projekat koncipiran kao niz kreativnih radionica čiji je rezultat pozorišna predstva. Nakon audicije odabrani srednjoškolci imali su priliku da rade sa umetnicima i predavačima iz Beograda, Valjeva, Novog Sada i Sombora. Posle dvomesečnog programa sastavljenog od intenzivnih proba, radionica, seminara i treninga zasnovanih na dramskim tehnikama, učenici će svoju predstavu odigrati najpre u Bujanovcu, a potom i u Beogradu. Kroz ovaj projekat srednjoškolci, pored prilike da steknu osnovno pozorišno obrazovanje, prolaze i kroz iskustvo zajedničkog rada i učenja sa vršnjacima iz drugih etničkih grupa. Zato je „Ti i ja smo mi“ obrazovni program koji polaznicima omogućava da kroz igru i druženje razviju razumevanje i toleranciju prema drugim kulturama.

Projekat je osmislila i realizuje agencija „Trust me”iz Valjeva. To je jedan od devet projekata koje je ove godine, nakon dva konkursa, Koordinaciono telo finansijski podržalo.