Arhiva vesti
                   

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST: PROCENjEN BROJ STANOVNIKA U OPŠTINAMA PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA

8. Juli 2015.

U Vladi Republike Srbije, uz prisustvo potpredsednice Vlade Republike Srbije dr Kori Udovički, predstavljena je procena broja stanovnika u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa i predstavlja završetak procesa, koji je započet prilikom posete potpredsednice srpske Vlade Bujanovcu 3. marta 2015. godine. Inicijativa je proistekla  radi prevazilaženja otvorenih pitanja na teritoriji ovih opština. Procena je rađena na osnovu metodologije prihvaćene na sastanku 12. juna 2015. godine od strane političkih lidera i predsednika nacionalnog saveta albanske manjine. Oba sastanka, kao i ceo proces realizovani su u saradnji sa Misijom OEBS u Beogradu i ambasada SAD, Velike Britanije i Delegacije EU u Beogradu i uz posredovanje Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Vlada Republike Srbije je prošle nedelje usvojila Zaključak na osnovu kog će se danas predstavljena procena broja stanovnika koristiti u zvaničnoj upotrebi do sprovođenja sledećeg popisa stanovništva.

Međunarodna zajednica je angažovala renomirane eksperte koji su radili na proceni tokom juna meseca: Jana Vajta (Velika Britanija) sa dugogodišnjim iskustvom u proceni broja stanovnika, kako u zemljama EU, Centralne Azije, tako i u regionu, angažovan i od strane Saveta Evrope, UNECE (United Nations Economic Commission for Europe), UN Statistical Division I UNFPA (United Nations Population Fund), Katerinu Kostadinovu-Daskalovsku (BJR Makedonija) sa preko 28 godina relevantnog iskustva u zemljama regiona i Moldaviji, Belarusiji, Turkmenistanu i Danijela Gudkajnda (SAD) sa iskustvom u 60 zemalja u ovoj oblasti. Neophodna podrška je dobijena i od strane Republičkog zavoda za statistiku i drugih organa Republike Srbije.

Procena broja stanovnika u 2011. godini, predstavljena danas je za opštinu Bujanovac 38300, za opštinu Preševo je 29600 i za opštinu Medveđa 7442.

Predstavnici albanske nacionalne manjine su izrazili negodovanje na predstavljene rezultate, te je potpredsednica pozvala međunarodne eksperte da u narednom periodu budu dostupni svim akterima kako bi odgovorili na sva njihova pitanja.

REPUBLIKA SRBIJA

Kabinet potpredsednika Vlade

Beograd, 07.jul 2015.godine