Arhiva vesti
                   

SALIU: CILj NOVE VLASTI EKONOMSKI RAZVOJ PREŠEVA, UZ BOLjE VEZE SA BEOGRADOM

22. Februar 2018.

Preševo – Nova vladajuća koalicija u Preševu, čiji su nosioci Alternativa za promene i grupa građana Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca, ima za cilj da pokrene ekonomski razvoj u opštini Preševo, izjavio je predsednik Skupštine opštine Preševo Sami Saliu.

Saliu, koji je lider Pokreta za reforme DPA, izjavio je za agenciju Beta da su u tom cilju u vladajuću koaliciju pozvana i dva odbornika srpske liste, od kojih se očekuje da doprinesu boljim vezama sa vlastima u Beogradu.

„Očekujemo da počnemo da radimo u boljem pravcu nego što su to do sada radile stranke koje su opštinom Preševo upravljale prethodnih 27 godina. Prioritet za novu vlast je ekonomski razvoj i poboljšanje socijalnog stanja u opštini Preševo, gde stopa nezaposlenosti iznosi oko 70 odsto", kazao je Saliu.

On je naveo da Pokret za reforme DPA, koji je formiran oko pripadnika Demokratske partije Albanaca, koji su se prošle godine izdvojili iz te partije, neće odstupati od ostvarivanja nacionalnih interesa Albanaca, ali da će u isto vreme biti više energije usmereno na bolju saradnju sa državnim organima i institucijama, u čemu se očekuje doprinos srpske liste koja je deo vladajuće koalicije.

„Mi ne gledamo Srbe drugačije nego kao bilo koje druge građane, a prihvatili smo srpsku listu koja je podržala našu koaliciju zato što smatramo da je normalno da i Srbi, kao građani Preševa, urade sve što mogu da doprinesu dobrobiti opštine Preševo", rekao je Saliu.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će država početi na drugačiji način da gleda na opštinu Preševo i da će i u Preševo početi da dolaze investicije, koje su se do sada uglavnom završavale u Nišu i Leskovcu, eventualno u Vranju.

Nova vladajuća većina u opštini Preševo ozvaničena je na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine, koja je održana 19. februara, nakon prevremenih lokalnih izbora u toj opštini, kada je za predsednika opštine izabran Šćiprim Arifi, lider Alternative za promene, najmlađe stranke u opštini Preševo, koja je formirana pre dve godine. Deo nove vladajuće koalicije u Preševu su i dva odbornika sa srpske liste, dok su u opoziciji ostali Demokratska partija Albanaca, čiji je lider Ragmi Mustafa, Partija za demokratsko delovanje, čiji je lider Riza Halimi i Demokratska unija doline, čiji je lider Skender Destani.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo