Arhiva vesti
                   

SAJAM PČELARSTVA U BUJANOVCU

26. Februar 2018.

Bujanovac - U Bujanovcu se održao treći međunarodni seminar pčelarstva i izložba pčelarske opreme i proizvoda, koje je, u sportskoj hali „Mladost“, organizovalo bujanovačko udruženje pčelara „Polen 2012“.

Manifestacija pod nazivom „Pčela ne poznaje granice“ okupila je pčelare iz svih krajeva Srbije, Makedonije i Kosova i Metohije, a pčelarsku opremu i pčelinje proizvode prezentovalo je 25 izlagača.

Predavači na seminaru bili su dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i profesionalni pčelar dr Novko Velkov.

„Pčelarstvo i proizvodnja meda su u velikom zamahu“, izjavio je predsednik udruženja „Polen 2012“, Zarija Mitić.

„Na teritoriji opštine imamo više od 7000 košnica, a 18 pčelara i 419 košnica više nego prošle godine“, istakao je Mitić

Manifestaciju je posetio i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi koji je poručio da lokalna samouprava prepoznaje potencijale pčelarstva u Bujanovcu i da  podstiče razvoj ove grane poljoprivrede subvencijama.

Opštinske subvencije za individualne proizvođače su prošle godine pokrivale 80 odsto troškova za nabavku opreme, u iznosu do 100.000 dinara.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo