Arhiva vesti
                   

RUSIJA ORGANIZOVALA, BIKOVIĆ PODRŽAO - STIŽE POMOĆ JUGU SRBIJE

24. Juli 2017.

Medveđa - Ruska humanitarna misija je u Rusiji organizovala sakupljanje sredstava za kupovinu i opremanje sanitetskog vozila namenjenog Domu zdravlja u Medveđi. Akciju je podržala mlada zvezda srpskog i ruskog filma, glumac Miloš Biković.

Poteškoće u organizovanju transporta lekara na teritoriji opštine Medveđa vezane su za tešku konfiguraciju terena, veliku razuđenost naselja, kao i njihovu udaljenost. Vozni park Doma zdravlja čini svega nekoliko vozila, mahom marke „Lada Niva 2131“ iz 2008, 2009. i 2013. godine, od kojih dva nisu u voznom stanju, pa se i ne koriste. Osim toga, takvim vozilima nije moguće prevoziti pacijente u ležećem položaju.

Dom zdravlja u Medveđi nije jedina medicinska ustanova u ovom regionu, ali kako se medicinski punktovi u Ravnoj Banji, Bučumetu, Tularama, Lecu i Redkoceru ne snabdevaju regularno medicinskim preparatima i lekovima, briga o pacijentima iz ovog kraja, pogotovo težim bolesnicima, poverena je lekarima u Medveđi i ambulanti u Sijarinskoj Banji.

Novo sanitetsko vozilo neophodno je ne samo radi povećanja kvaliteta i nivoa zdravstvene zaštite u Medveđi, već je ono i životna potreba onih ljudi koji žive u teško dostupnim, udaljenim delovima opštine, sa nerazvijenom transportnom i putnom infrastrukturom.

Sredstva za kupovinu vozila hitne pomoći pristigla su od građana Rusije. Osnovni deo sredstava za opremanje vozila dobijen je je od Fonda Ališera Usmanova „Umetnost, nauka i sport“.

Svečana predaja vozila rukovodstvu i zaposlenima u Domu zdravlja Medveđa održaće se 27. jula 2017. godine.

Izvor: Sputnjik i Koordinaciono telo