Arhiva vesti
                   

REPUBLIČKI OMBUDSMAN RAZGOVARAO SA GRAĐANIMA BUJANOVCA

27. Avgust 2019.

Bujanovac – Gradađni Bujanovca su, u okviru akcije "Dani ombudsmana", razgovarali sa republičkim zaštitnikom građana, Zoranom Pašalićem, kome su se najviše žalili na komunalne probleme, radne sporove i ostvarivanje prava iz oblasti penzionog osiguranja, dok su predstavnici lokalne samouprave istakli problem poštovanja ljudskih prava i sporost sudstva.

Predsednik Opštine Bujanovac, Šaip Kamberi je rekao da je jedan od najvećih problema sa kojim se građani suočavaju u toj lokalnoj samoupravi poštovanje ljudskih prava.

Kako je precizirao, jedan od najvećih problema je brisanje građana iz jedinstvenog biračkog spiska, što je povezano sa brisanjem iz evidencije prebivališta.

Kamberi je kazao i da lokalna samouprava ima pritužbe na sporost rada sudova, navodeći kao primer da je Opština Bujanovac ove godine platila iz budžeta 8,5 miliona dinara za proces koji je pokrenut 1986. godine.

On je ocenio i da lokalna samouprava ima dobru i redovnu komunikaciju sa Republičkim zaštitnikom građana i da očekuje da će se saradnja nastaviti i doprineti rešavanju svih problema.

Republički ombudsman, Zoran Pašalić je pozvao sve građane koji imaju problem sa upisom u biračke spiskove da se lično obarate Kancelariji ombudsmana, "jer često preko Kancelarije taj problem može brže da se reši nego preko drugih institucija".

"Upis u biračke spiskove je pravo svih građana", rekao je Pašalić.

On takođe smatra da je saradnja Kancelarije ombudsmana i lokalnih vlasti u Bujanovcu veoma dobra, ali da uvek postoji mogućnost za unapređenje, ukazujući da je zaštitnik građana tu da poboljša komunikaciju i saradnju između republičkih i lokalnih vlasti.

Preko kancelarija republičkog ombudsmana u Bujanovcu, Preševu i Medveđi do sada se već uticalo na rešavanje više problema kao što su zvanična upotreba jezika u državnim institucijama ili problemi sa udžbenicima.

Pašalić je naveo i da se većina građana ovih opština do sada obraćala zbog sličnih stvari kao i u svim opštinama u Srbiji i da se te pritužbe odnose pre svega na rad državne uprave, u velikoj meri na ostvarivanje prava na starosnu penziju ili na sporost rada sudova.

"Republičkom ombudsmanu građani mogu da se obrate za ostvarivanje svih prava koja su garantovana zakonom", podsetio je on.

Prema evidenciji Kancelarije republičkog ombudsmana u Bujanovcu, za deset godina njenog postojanja bilo je samo 200 pritužbi, dok se od početka godine toj kancelariji obratio 221 građanin, a pokrenuto je samo pet pritužbi.

Kako je istaknuto, to je niži prosek obraćanja građana u odnosu na druge opštine i gradove sa sličnim brojem stanovnika, zbog čega je ombudsman još jednom pozvao građane da se obrate kancelariji.

Ukupno, u kancelarijama republičkog ombudsmana u Bujanovcu, Preševu i Medveđi je od početka godine do sad bilo 551 obraćanje građana, od čega u Preševu 182, Bujanovcu 221 i Medveđi 42.

Republički zaštitnik građana se sastao u Bujanovcu i sa predstavnicima nevladinih organizacija, javnih preduzeća i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafom.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo