Arhiva vesti
                   

Realizacija PBILD projekta, podsticaj razvoju juga Srbije

26. Juli 2012.

Opšti cilj dva zajednička programa, koji se implementiraju kroz jedan pristup (PBILD), „Promovisanje održanja mira u Južnoj Srbiji“ i „Jačanje kapaciteta za inkluzivni lokalni razvoj u južnoj Srbiji“, jeste smanjenje razlika koje trenutno postoje između Jablaničkog i Pčinjskog okruga i ostatka Srbije. Period implementacije projekta je do oktobra 2012. godine. Projekat se finansira iz sredstava španskog Fonda za dostizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Kraljevine Norveške i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Filijale NSZ Leskovac i Vranje uključene su u realizaciju Projekta PBILD u okviru trećeg dugoročnog rezultata Ekonomski razvoj, koji deluje na smanjenje razlika među grupama stanovništva i regiona, tj. opština na tržištu rada, putem većeg i boljeg pristupa ciljnim aktivnim programima tržišta rada. Planirane aktivnosti su: kreiranje i realizacija programa razvoja osoblja Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) radi poboljšanja kvaliteta prikupljanja i analize informacija o tržištu rada i radi identifikacije prioritetnih zanimanja; izgradnja kapaciteta lokalnih ispostava NSZ za bolji pristup uslugama i programima zapošljavanja za najugroženije kategorije lica; uspostavljanje fleksibilnog modularnog sistema zasnovanog na kompetencijama za obuku i prekvalifikaciju lica u cilju sticanja veština potrebnih za zaposlenje; na osnovu rezultata prethodnih aktivnosti, kreiranje i realizacija niza programa za zapošljavanje i obuku.

Program „Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj” (PBILD) je zajednički program UN koji se sprovodi u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu u Srbiji, od 2009.  do 2012. godine. Sa ukupnim budžetom od 9 miliona američkih dolara, PBILD program se finansira sredstvima nekoliko međunarodnih donatora: Kraljevina Norveška, španski Fond za dostizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, Švedska agencija za međunarodni razvoj, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i Program Ujedinjenih nacija za razvoj. Program se realizuje kroz četiri dugoročna rezultata, pri čemu svaki naglašava drugačiji aspekt razvoja: društvena kohezija i ljudski kapital, javne usluge, ekonomski razvoj i upravljanje migracijama. Cilj četvrte komponente je da pruži doprinos raspoloživoj podršci namenjenoj migracionoj populaciji u ciljnom regionu i njenom uključivanju u privredni i društveni život u regionu. PBILD program sprovodi ovu komponentu kroz jačanje opštinskih kapaciteta za upravljanje migracijama, kao i putem informacija i podizanja svesti o migracijama, i za ove aktivnosti dobija posebnu podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.