Arhiva vesti
                   

„RAZLIČITOST JE PREDNOST A NE MANA“ PORUČUJE BOGDAN MATIĆ

21. Februar 2022.

Bujanovac – Beograd -  Bogdan Matić,učenik četvrtog razreda srednje škole ,,Sveti Sava” u Bujanovcu je primer kako bi se za bolje sutra trebalo boriti: znanjem, kulturom, vaspitanjem, razumevanjem. Bogdan je aktivista, zalaže se za interkulturalnost i bori se protiv svakog vida diskriminacije. Član je omladinskog odbora Unicefa i predsednik učeničkog parlamenta.

“Nevladine organizacije su mnogo doprinele tome. Gotovo svakog meseca imamo aktivnosti sa vršnjacima iz drugih škola i  često organizujemo događaje preko učeničkog parlamenta. Primetio sam veliku motivisanost mladih kada su u pitanju akcije humanitarnog karaktera. Ovom prilikom bih se zahvalio svim nevladinim organizacijama kao i vladinom sektoru koje uspešno sprovede svoje aktivnosti u Bujanovcu. Takođe, želeo bih da se zahvalim i svim donatorima koji finansiraju naše projekte i naše aktivnosti”, kaže on.

Matić ističe da su se mladi dosta aktivirali u Bujanovcu u poslednjih nekoliko godina.

Prema njegovim rečima,najveći problemi mladih u Bujanovcu su nepostojanje adekvatnog prostora za mlade gde bi se oni okupljali, družili i smišljali nove zajedničke projekte.

“Takođe, veliki problem je nezaposlenost i odlazak mladih iz Bujanovca. Izjave političara često znaju da poremete naše druženje, a naše pitanje njima je: Zašto ne preveziđete te terete prošlosti i ne okrenete se budućnosti? Dosta  tih “retrovizora” koji nas teraju da gledamo unazad. Pogledajte ispred sebe i učinite nešto dobro za nas mlade koji želimo da od Bujanovca napravimo bolje mesto za život“, zaključuje on.

Kao predsednik učeničkog parlamenta,Matić kaže da je to formalna institucija koja je zakonom zagarantovana te kao takva učenicima omogućava demokratski način udruživanja radi zastupanja interesa svih učenika u školi, kao i donešenje odluka koje se njih neposredno tiču.

“Mi se trudimo da zastupano sve učenike u školi, da branimo njihova prava, da njihov prostor u školi bude što bolji, lepši, da škola bude njihova druga kuća. Trudimo se da organizujemo akcije koje su korisne i dobre za nas, da deci izmamimo osmeh na lice, da utičemo na lični razvoj učenika. Takođe, sprečavamo diskriminaciju unutar škole, odnosno lokalne zajednice. Ove školske godine sam izabran za predsednika učeničkog parlamenta. Prvo što smo uradili bilo je to da smo sklopili saradnju sa našom prijateljskom školom ,,Sezai Suroi”. Za predsednicu učeničkog parlamenta u srednjoj školi ,,Sezai Suroi” izabrana je Bljendina, moja dugogodišnja prijateljica, koju sam upoznao na razmeni u Švajcarskoj 2018. godine, koju je organizovala Grupa 484. Do sada smo zajedno uradili mnogo dobrih stvari, a  na osnovu ovoga možemo da zaključimo koliko su nas aktivnosti zbližile”, pojašnjava Bogdan.

Mladi u Bujanovcu su od početka školske godine organizovali brojne aktivnosti.

“Naša prva aktivnost bila je ekološka akcija, ujedno i možda najbrojnija akcija do sada, koju je organizovao parlament srednje škole ,,Sezai Suroi”, sa našom školom i nevladinom organizacijom Građanske Inicijative. Imali smo zatim akciju povodom Dana mira, gde su parlamenti organizovali performans u saradnji sa Grupom 484. To je bila jedna  prelepa aktivnost, gde smo političarima poslali važnu poruku, da ne ruše naše jedinstvo. Sledeća akcija bila je humanitarnog karaktera, kada smo za našu sugrađanku Sanju sakupljali donacije za njeno lečenje. Organizovali smo humanitarnu akciju kako bi deci iz socijalno ugroženih porodica obezbedili paketiće za Novogodišnje praznike. Bili smo gosti mnogih sastanaka sa predstavnicim OEBS-a, medijskih kuća, ministartsvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, nevladinih organizacija, sastanaka sa opštinskim timom za međunacionalne odnose kao i sastanka sa predstavnicima Skupštine opštine Bujanovac, koji su  finansirali naš budući projekat parlamenta. Takođe, prisustvovali smo većem broju treninga, od interkulturalnosti do tolerancije, debate, ekologije“,ističe mladi aktivista.

Bogdan Matić sanja o nekom boljem mestu za život ali se za razliku od onih koji samo kritički posmatraju svet oko sebe, on svesrdno trudi da to i ostvari u Bujanovcu.

“Volim da čitam, pišem i besedim. Volim svoj mali grad, i ljude koji žive u njemu. Ponosam sam na to što dolazim iz Bujanovca jer sam imao prilike da odrastam i upoznajem mnoge različite kulture i nacije koje u njemu žive. Neka različitost bude ono što će nas povezivati. Učite jedni od drugih i oplemenjujte sebe”, poručuje on.

Da je u mogućnosti, kaže da bi mnogo toga promenio u svojoj zajednici.

“ Išli bismo u jednu veliku zajedničku školu, sagradili bismo jedan veliki kutak gde bismo se družili, promenili bismo funkcionisanje sportskog centra, gde bi mladi imali besplatan termin. Proširili bismo sportski centar i sagradili bazen. Najbitnije, ono što sada sada radimo i ono što ćemo i dalje raditi, uticaćemo na budućnost dece naše opštine, trudićemo se da prevaziđemo stereotipe i da što više utičemo na interkulturalnost u našem malom Bujanovcu”,poručuje ovaj mladi Bujanovčanin.

Izvor: Koordinaciono telo