Arhiva vesti
                   

RAZBIJANjE PREDRASUDA INTERKULTURALNO RAZUMEVANjE

10. Mart 2008.

U trenutku kada kosovski problem preti da pokida ionako labave niti međuetničkog razumevanja u Bujanovcu, mladi Albanci i Srbi u ovom gradu pokazuju da je zajednički život ipak moguć. Učenici ovdašnjih srednjih škola, albanske "Sezai Suroi" i srpske "Sveti Sava" održali su u petak završnu priredbu u okviru projekta čiji je cilj poboljšanje razumevanja među srednjoškolcima kroz upoznavanje kulture, tradicije i običaja drugog naroda. Projekat već devet meseci sprovodi beogradska NVO "Most" uz pomoć kanadske Agencije za razvoj "CIDA", a lokalni koordinator Aleksandar BELIĆ objašnjava: - Pun naziv projekta je "Praktikovanje interkulturnog razumevanja u školama" i, osim u Bujanovcu, sprovodi se u Nišu i Pančevu. Mislim da smo ostvarili naš cilj, deca su kroz igru, zabavu, kvizove i predstave koje su sama osmislila i organizovala, postala međusobno bliža. O uspehu govori i činjenica da su ove dve škole jedna od druge udaljene 200 metara, ali su se đaci upoznali tek na ovom projektu - kaže Belić.
Predstavi u bujanovačkom Domu kulture prisustvovalo je stotinak mladih a primetno je bilo odsustvo profesora, ali i roditelja. Ipak, klinci nisu krili oduševljenje:
- Lepo smo se zabavljali sve ovo vreme, mnogi od nas razbili su neke predrasude i očekujem da nastavimo druženje - iskren je Stefan iz "Svetog Save". Radost nakon predstave nije krila ni Valjbona: - Lepo smo se družili sa vršnjacima iz srpske škole i na nas bi mogli da će ugledaju stariji.