Arhiva vesti
                   

RAVNOPRAVNOST POLOVA NA PAPIRU

13. Mart 2012.

Od trinaest predsednika opština i gradonačelnika na jugu Srbije, samo je jedna žena koja je istovremeno i jedina predsednica ogranka neke političke stranke.

Ali to je samo izuzetak od pravila budući da na jugu Srbije žena nema na mestima na kojima se donose važne odluke.

Nema ih u skupštinskim rukovodstvima i kabinetima, na mestima zemenika predsednika i pomoćnika gradonačelnika i direktorskim mestima gradskih preduzeća. Za njih, sa retkim izuzecima, rezervisana su uglavnom mesta direktora kulturnih i obrazovnih ustanova i načelnica službi gde se ne rukovodi novcem.

„Trebalo mi je mnogo truda i rada u svojoj stranci da bih bila izabrana na mesto predsednice opštine. Ovde ima veliki broj visokoobrazovanih muškaraca koji nisu hteli ili nisu bili voljni da se uhvate u koštac sa problemima, a ja nisam bežala od obaveza.

Smatram da sam za kratko vreme mnogo uradila i da sam opravdala funkciju predsednice opštine“, rekla je Slavica Sotirović, predsednica novoformirane opštine Vranjska banja i predsednica ogranka DS.

Nijedan od dva gradonačelnika na jugu Srbije, Leskovcu i Vranju, u redovima najbližih saradnika nema ženu, a nema ni zamenice predsednika skupština.

„Mi smo imali pomoćnicu predsednika opštine, ali je ona izabrala da bude direktorka u kulturnoj ustanovi“, objašnjava predsednik opštine Lebane Mića Stanković.

Žene u skupštini Preševa čine trećinu, ali ih nema na važnim pozicijama.

„Ne bih rekao da su zbog toga krivi samo muškarci, već i same žene kojima, čini se, nedostaje borbenost“, komentariše Ragmi Mustafa, prvi čovek Preševa.

Psihološkinja Ivana Stanković smatra da je takva sutuacija odraz nasleđene patrijarhalne tradicije.

„Sve je više aktivnih i zainteresovanih žena za društveni i funkcionerski angažman, ali, nažalost, nema ih na mestima gde se donose važne odluke i dobijaju samo ono što im muškarci dozvole. Moć je jaka i zavodljiva i muškarci ne žele da je ispuste iz ruku“, izjvila je Stanković.