Arhiva vesti
                   

RASPISAN TENDER ZA PRODAJU VRANjSKOG "ZAVARIVAČA", STRANCI VEĆ ZAINTERESOVANI

26. Maj 2008.

Rok za dostavljanje ponuda 11. jul. Tenderska dokumentacija 8.000 evra
VRANjE - Fabrika za proizvodnju čeličnih konstrukcija "Zavarivač" iz Vranja, uskoro će, ako sve bude išlo po planu, dobiti novog vlasnika 40,2 odsto akcija. Toliko je, naime, Agencija za privatizaciju ponudila na prodaju. Rok za dostavljanje ponuda je 11. jul, a cena tenderske dokumentacije je 8.000 evra.
- Nadamo se da će se konačno javiti neko ozbiljan, a ozbiljan je svako ko vidi da ova firma ima perspektivu. Ima zainteresovanih firmi iz Nemačke, Austrije, ali i iz Srbije. Ali, da ne bi bilo kao prošlog puta, napravićemo konzorcijum radnika, menadžmenta, a ponudili su se i naši dugogodišnji partneri. Nemamo novac, ali imamo kadrove i proizvodne kapacitete, što je, valjda, najvažnije - optimista je Srboljub Vasiljević, generalni direktor "Zavarivača", iako je trenutna cena "Zavarivačevih" akcija 4.000 dinara, ili za 20 odsto jeftinija nego pre tri meseca.
Prvi tender za ovu firmu raspisan je u oktobru prošle godine, ali se neuspešno završio, pošto je samo jedna firma iz Austrije otkupila tendersku dokumentaciju, ali je i ona na kraju odustala.
- Prošlu godinu završili smo pozitivnim saldom. Trenutno radimo na tri fronta u Srbiji, angažovani smo na izgradnji Avalskog tornja i Jelen dola, a radimo i za naše stalne partnere iz inostranstva "Arens" iz Austrije i "Simens" iz Nemačke - dodaje Vasiljević. Ukoliko tender bude uspešno završen, preduzeće će biti oslobođeno 15,78 odsto dugova, ali će mu i dalje ostati dužničko breme od 4,23 miliona evra. Ipak, imovina "Zavarivača" nije zanemarljiva - ova firma poseduje oko 120.000 kvadrata građevinskog zemljišta u Vranju, Preševu, Smederevu i Novom Sadu. Takođe, raspolaže i poslovnim i proizvodnim prostorom od gotovo 35.000 metara kvadratnih.
VREDI
- UVERENI smo da vredi ulagati u naše preduzeće, ali naš eventualni kupac ima obavezu i da se bavi istim poslom kao mi, i prošle godine je zaradio barem 10 miliona evra - navodi direktor Vasiljević.