Arhiva vesti
                   

RADNICI RTV BUJANOVAC APELUJU NA SPREČAVANjE PRIVATIZACIJE I GAŠENjA TE MEDIJSKE KUĆE

4. Maj 2015.

Bujanovac - Zaposleni u Radio Televiziji Bujanovac, članovi Sindikata novinara Srbije (SINOS), uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije, predsedniku Vlade, predsednici Parlamenta, šefovima poslaničkih grupa, Ministarstvu kulture i informisanja, Koordinacionom telu Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, predsedniku opštine Bujanovac i Misiji OEBS  u Srbiji, u kom ih pozivaju da spreče privatizaciju i gašenje njihove medijske kuće. Apel su uputili i Ustavnom sudu, od kog traže da se hitno izjasni o Ustavnosti medijskih zakona.

Apel su potpisali zaposleni sve tri nacionalnosti koje žive u ovom gradu, albanske, romske i srpske, a u njemu se, između ostalog, kaže:

„Mi, dole potpisani, apelujemo da u skladu sa funkcijom koju obavljate ne dozvolite gašenje Radio Televizije Bujanovac i sprečite posledice koje bi iz tog postupka proistekle. Radio Televizija Bujanovac profesionalno obavlja svoju ustavnu i zakonsku funkciju – blagovremeno i kompletno informiše građane o svim pitanjima od značaja za život u ovoj sredini. Primenom novog seta medijskih zakona, lokalna samouprava mora da se povuče iz medija do 1. jula, dok je nacionalnim savetima dozvoljeno da osnivaju medije. Na taj način ugasiće se TV Bujanovac, koja emituje program na albanskom, srpskom i romskom jeziku, a ostavlja se mogućnost Nacionalnom albanskom savetu da otvori svoju televiziju.

Mi, zaposleni u ovoj medijskoj kući, uz podršku rukovodstva opštine, ne želimo i ne dozvoljavamo da nas delite po nacionalnoj osnovi. Zahtevamo od Vas da odredbe zakona uskladite sa Ustavom Srbije, koji u stavu 50 precizira da svako u Srbiji može da osnuje medij.

Vi ste jedini koji u ovom trenutku svojom odlukom možete sprečiti nesagledive posledice koje će nastati posle privatizacije naše medijske kuće.

Zakasnela odluka Ustavnog suda neće moći da ispravi nenadoknadivu štetu koja će biti učinjena.“

Izvor: Danas i Koordinaciono telo