Arhiva vesti
                   

RADNICI IZ PREŠEVA, BUJANOVCA I MEDVEĐE SEZONCI U VOJVODINI

23. Juli 2014.

Dnevnica i do 2.000 dinara, koliko nadničari mogu da zarade, nije dovoljan motiv da se provede dan na njivi. Poslovi u polju su teški, pa se među gotovo 800,000 nezaposlenih u našoj zemlji, za njih odlučuju samo oni koji nemaju drugog izbora. 

Trenutno je aktuelna berba višanja. Iako poslodavci plaćaju 13 dinara po ubranom kilogramu, a spretni radnici dnevno mogu da uberu od 100 do 120 kilograma, radnici ne mogu da  se pronađu.

I povrtari, voćari i vinogradari imaju ozbiljnih problema sa radnom snagom, tako da čak i ograničavaju proizvodnju prema broju „ruku“ koje imaju na raspolaganju.

Problemu sa nedostatkom radne snage „doskočilo“ je nekoliko poljoprivrednika iz Golubinaca, sela nedaleko od Inđije,  koji se bave uzgojem duvana.  Oni su, posle nekoliko godina  neuspešnog traganja za sezoncima, „uhvatili vezu“ sa radnicima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, kojima obezbede smeštaj i ishranu za celu sezonu radova, od maja do septembra, pa i do oktobra.

Tokom leta, za mlade ima posla i u gradu, a prema navodima omladinske zadruge „Bulevar“, dnevnice se kreću od 1.200 dinara pa naviše. Ima ponuda i za rad u kol-centrima, gde mladi zarađuju od 20.000 do 23.000 dinara mesečno. Promocije se plaćaju 200 dinara na sat, a u svim većim gradovima ima ponuda za rad na pumpama.

Izvor: Poslovi i Koordinaciono telo