Arhiva vesti
                   

RADIONICA O OSNOVAMA EVROPSKE UNIJE ZA STAŽISTE

16. Decembar 2013.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava organizovala je radionicu pod nazivom “Osnovi evrointegracija“u EU info centru, u klubu Doma omladine. Informacioni centar Evropske unije je mesto na kojem građani mogu da steknu znanja o Evropskoj uniji, njenim  institucijama i odnosima između EU i Srbije.

Radionica je organizovana za stažiste Programa stažiranja za pripadnike manjinskih zajednica u institucijama u Repblici Srbiji, koji već četiri godine realizuje Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Marina Rakić, predavačica u EU info centru, je u  cilju poboljšanja opšte informisanosti o Evropskoj uniji, sa stažistima razgovarala o istorijatu, institucijama, proširenju EU i pregovorima između EU i Republike Srbije. U okviru poslednje teme, stažisti su imali prilike da se više upoznaju sa pitanjima slobode kretanja roba i slobode kretanja radnika, da saznaju više o pitanju pravosuđa i pitanjima prava građana, njihovih sloboda i bezbednosti.

Jedan deo predavanja bio je posvećen perspektivama koje  se otvaraju Republici Srbiji pristupanjem u Evropsku uniju. Stažisti su stekli uvid u IPA fondove (instrument za predpristupnu pomoć) koji su dostupni svima u Republici Srbiji.

Za nas, stažiste, najzanimljiviji deo predavanja je bio onaj koji se odnosio na   zaštitu ljudskih i manjinskih prava i antidiskriminacionie standarde EU.  

Ova radionica je, za mene, bila vrlo korisna zato što sam imala priliku i mogućnost da naučim dosta novih stvari o odnosima Evropske unije i naše države.

Arbnora Ljimani

Stažistkinja u Službi Koordinacionog tela u Beogradu