Arhiva vesti
                   

PRVI VIRTUELNI CENTAR ZA UČENIČKE PARLAMENTE

29. Maj 2020.

Od kad postoji, Unija srednjoškolaca Srbije nastoji da demokratizuje i ojača kapacitete učeničkih parlamenata širom Srbije.

Unija je tokom 17 godina postojanja ostvarila izvanredne rezultate, a sada, imajući u vidu sve prethodne inicijative, otvara prvi virtuelni centar za učeničke parlamente pod nazivom UP Centar.

Ovaj prostor će delovati kao resursni i informativni centar koji je namenjen podsticanju aktivizma i građanske participacije, kao i jačanju srednjoškolaca  članova parlamenata za realizaciju svojih aktivnosti na najbolji mogući način.

Pozivamo vas da pogledate sajt UP Centra na www.up.srednjoskolci.org.rs.

UP Centar nastoji da pruži praktične materijale, literaturu, alate i savete, a pored toga svim zainteresovanima će na raposlaganju biti i mogućnost prijavljivanja za različite obuke i radionice koje organizuje UP Centar. Obuke i radionice su prilagođene srednjoškolcima koji tek ulaze u svet aktivizma, kao i onima koji već imaju iskustva u aktivizmu.

Prema sprovedenom istraživanju, učenički parlamenti su u toku prethodne školske godine sproveli u proseku 3,6 aktivnosti. Rezultati tog istraživanja su osnova na kojoj se izrađuje Program jačanja kapaciteta učeničkih parlamenata, a u okviru koga se realizuje projekat „Mi smo prisutni, a vi nas ne čujete!” koji je podržaala Beogradska otvorena škola (BOŠ) u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije”, koji se implementira uz podršku USAID-a.

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) je organizacija mladih, nastala 2003. godine, sa ciljem stvaranja organizacije koja će reprezentovati i zastupati srednjoškolce na nacionalnom i evropskom nivou. Danas UNSS čini 110.000 srednjoškolaca kroz 190 učeničkih parlamenata iz 76 gradova i opština širom Srbije.

Izvor: Unija srednjoškolaca Srbije i Koordinaciono telo