Arhiva vesti
                   

PRVI SAJAM INVESTICIONIH POTENCIJALA OPŠTINA PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA

23. April 2013.

Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, 25. aprila u četvrtak, organizuju prvi Sajam investicionih potencijala opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Sajam su podržale Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji.

Cilj Sajma je podrška ekonomskog razvoja ove tri opštine na jugu Srbije, promocija investicionih potencijala kao i uspostavljanje kontakata sa potencijalnim, zainteresovanim investitorima i partnerima.

Sajam će okupiti privrednike iz tri opštine, investitore iz zemlje i inostranstva, ministre Vlade Republike Srbije, predstavnike ministarstava i mnogobrojne ambasadore. Potencijalnim investitorima predstaviće se 22 firme iz tri opštine, i to po osam iz Bujanovca i Preševa i šest iz Medveđe.

„Od velike važnosti i značaja je da ovaj region oživimo na način da pomognemo da se pokrene privreda i zaposle ljudi“, rekao je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Na to nas obavezuje i ekonomska situacija u ovim opštinama koja je veoma teška, a procenat nezaposlenih jedan je od najvećih u Republici Srbiji, istakao je Stanković.

„Postoje ekonomski potencijali i sada je na nama da zajedno sa investitorima iz zemlje i inostranstva pokušamo da aktiviramo i iskoristimo te mogućnosti“, rekao je Stanković i naglasio da je Koordinaciono telo prošle godine dodelilo 40 miliona dinara bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima u ovim opštinama što je rezultiralo povećanjem broja radnih mesta.

„Plan je da ove godine dodelimo 60 miliona dinara bespovratnih sredstava privrednicima. Smatram da ćemo na ovaj način, malo po malo, pomoći da se pokrene privreda u ovom kraju, čime ćemo doprineti ostanku mladih ljudi, ali i stabilizaciji političkih prilika u ovim opštinama“, smatra Stanković.

„Ciljna grupa izlagača su ekonomski predstavnici ambasada, predstavnici stranih i domaćih kompanija, investitori, privredne asocijacije“, rekla je potpredsednica Privredne komore Srbije, Vidosava Džagić i objasnila da će  izlagači imati priliku da u direktnim razgovorima dođu do novih poslova, partnerstava i investitora.

„Važan deo Sajma biće i Okrugli sto o izvorima finansiranja malih i srednjih preduzeća, koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom finansija i privrede i Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave“, izjavila je Džagić i poručila da je težnja organizatora da Sajam preraste u tradicionalnu manifestaciju kojom bi otišli korak dalje u podsticanju ekonomskog razvoja ove tri opštine.