Arhiva vesti
                   

PRVA IZLOŽBA RASNIH KRAVA

29. Septembar 2015.

Bujanovac - U Bujanovcu je održana prva izložba krava simentalske rase, koju je organizovala Veterinarska stanica u Bujanovcu.

Stručna komisija je od 170 prijavljenih krava izabrala 72 grla.

Pobednik prve izložbe krava je dvogodišnje grlo vlasnika Avdi Osmanija iz sela Končulj, kome su pripale nagrada od 30.000 dinara i pobednički pehar.

U kategoriji junica, pobedilo je grlo Zorana Trajkovića iz sela Sveta Petka, koje je osvojilo nagradu od 20.000 dinara.

Najbolju prvooteljenu kravu imao je poljoprivrednik Jakup Fejzulahu iz Velikog Trnovca, kome je, takođe, pripala nagrada od 20.000 dinara.

Nagrada od 20.000 dinara za najbolju staru priplodnu kravu pripala je Ismetu Iseniu iz sela Nesalce, koja je svom vlasniku, u poslednjih godinu dana, dala 5.229 litara mleka.

„Godinama vodimo veliku borbu za promenu rasnog sastava stoke, jer je samo u Bujanovcu, pre 15 godina, bilo 21.000 grla krupne stoke, da bi ta brojka prošle godine spala na 8.000.U Srbiji je pre 15 godina bilo 1,2 miliona grla krupne stoke, a danas ih ima svega 250.000 “, izjavio je Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu.

Do katastrofalnog stanja srpskog stočarstva dovela je otkupna cena mleka, koja se u Bujanovcu kreće od 18 do 22 dinara po litru.

Prošle godine je opština Bujanovac uložila 12 miliona dinara u razvoj stočarstva i poljoprivrede, dok će se ove godine ta cifra povećati za 20 odsto.

Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa je, u poslednjih pet godina, uložilo 22 muiliona dinara u veštačko osemenjavanje krava u te tri opštine.

Organizator izložbe u selu Levosoje kod Bujanovca bila je Veterinarska stanica iz Bujanovca, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Centrom za veštačko osemenjavanje iz Velike Plane.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo