Arhiva vesti
                   

PROSLAVA 950 GODINA MANASTIRA PROHOR PČINjSKI POMERENA ZA SEPTEMBAR

26. Maj 2020.

Bujanovac – Centralna proslava jubileja 950 godina manastira Prohor Pčinjski koja je trebalo da bude održana sredinom maja, zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, odložena je zbog virusa korona za 6. septembar, navode iz Eparhije vranjske.

Osim novog termina održavanja centralne proslave, na sednici Izvršnog odbora (IO) za proslavu jubileja, koji je zasedao u manastirskom Kraljevom konaku u Prohoru, odlučeno je da o novom terminu održavanja Međunarodnog naučnog skupa „Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu“ odluku naknadno donese Programski savet Odbora.

Radove za Međunarodni skup koji je trebao da bude održan od 11. do 13. juna prijavilo je više od 50 istraživača iz zemlje i inostranstva.

Obeležavanje jubileja trebalo je da bude završeno 12. novembra, na dan Svetog Milutina, koji je obnovio manastir pre 700 godina, a u međuvremenu su trebale da budu organizovane izložbe, literarni i likovni konkursi, promocije knjiga, letnja škola za srpsku decu i omladinu iz dijaspore i brojne druge aktivnosti koje će verovatno dobiti novi termin.

Jubilej manastira Prohor Pčinjski svojim aktivnostima obeležiće i Kolo srpskih sestara, Svepravoslavno društvo Sv. Justin Ćelijski i Vranjski i Justinova omladina.

Izvor: Južne vesti, Bujanovačke i Koordinaciono telo