Arhiva vesti
                   

PROMOCIJA MONOGRAFIJE O BEKIMU FEHMIU U BUJANOVCU

22. Novembar 2016.

Bujanovac - Novinar, publicista i prevodilac Fahri Musliu promovisao je u Bujanovcu monografiju „Bekim Fehmiu – Odisej Kosova”.

Monografija sadrži osam poglavlja i počinje poglavljem „Samoubistvo kao lični čin”. Knjiga sadrži i brojne intervjuje koje je Fehmiu davao tokom života.

Bekim Fehmiu je svetsku slavu stekao ulogom Belog Bore u filmu Saše Petrovića „Skupljači perja”, koji 1967. godine u Kanu dobio Zlatnu palmu.

Kritičari sedme umetnosti su o Bekimu Fehmiu govorili da je jedini istočnoevropski glumac koji je pomerio granice i snimao na zapadu „probijajući gvozdenu zavesu sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida”.

Glumio je na albanskom, srpsko-hrvatskom, makedonskom, romskom, turskom, španskom, engleskom, francuskom i italijanskom jeziku. Ali  se uvek vraćao ovde.

Memoare u kojima opisuje svoj život od rođenja 1936. u Sarajevu, preko života na Kosovu do 1956, pa do početka rada u Drami Prištinskog pozorišta, završio je 1985. godine, ali je čekao do 2001. godine da ih objavi u knjizi „Blistavo i strašno”, koju je izdao „Samizdat B92”.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo.