Arhiva vesti
                   

PROJEKTI ZA OČUVANjE MIRA NA JUGU

15. Septembar 2009.

Na jugu Srbije počinje sprovođenje dva projekta čiji je zajednički cilj smanjenje napetosti i rizika od sukoba među nacionalnim zajednicama u ovom delu Srbije.  Ugovore o realizaciji projekata "Jačanje kapaciteta za inkluzivan lokalni razvoj i južnoj Srbiji" i "Promovisanje održanja mira u južnoj Srbiji" u Vladi Srbije su potpisali ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Milan Marković i stalni koordinator Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijam Infante.

"U projekat je uloženo 7.920.000 dolara, a sprovodiće se na teritoriji 13 gradova i opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga. To su upravo ona mesta kojima je pomoć i najpotrebnija", kazao je Marković.

On je precizrao da će se projekti realizovati u Vranju, Trgovištu, Bosilegradu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Bojniku, Medveđi, Leskovcu, Lebanu, Vlasotincu, Crnoj Travi, Preševu i Bujanovcu.

Vilijam Infante izrazio je uverenje da će ova dva projekta doprineti jačanju mira na jugu Srbije. "Zajedno sa lokalnim vlastima na jugu Srbije radićemo na tome da institucije budu dostupne svima i da se njihov rad unapredi. Tako ćemo ostvariti i pretpostavke za ekonomski razvoj i unaprediti kvalitet života građana", rekao je Infante.

Projekat "Jačanje kapaciteta za inkluzivan razvoj u južnoj Srbiji" trajaće tri godine, a sredstva od 5.420.000 dolara obezbedile su Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Vlada Norveške i Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNPD).

Projekat "Promovisanje održanja mira u južnoj Srbiji trajaće dve i po godine, a za njegovu realizaciju obezbeđena su sredstva od 2,5 miliona dolara iz Fonda za razvoj milenijumskih ciljeva razvoja španske vlade.

Donatori iz Švajcarske, Švedske i Španije najavili su da će nastaviti da pružaju pomoć Srbiji u jačanju kapaciteta lokalne uprave i približavanju institucija građanima.