Arhiva vesti
                   

PROJEKAT RAZVOJNE AGENCIJE SRBIJE, KOJI SE IMPLEMENTIRA I U PREŠEVU, BUJANOVCU I MEDVEĐI, U KONKURENCIJI ZA EVROPSKU NAGRADU

19. Juli 2017.

Beograd - Projekat podrške razvoju privatnog sektora (PSD), kojim je Razvojna agencija Srbije (RAS) aplicirala na takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva EEPA 2017, nacionalni je pobednik i predstavnik Srbije u okviru tog evropskog takmičenja.

Kako je RAS saopštila, Srbija će se tim projektom boriti u finalu takmičenja za prestižno priznanje, 26. septembra u Briselu, u konkurenciji 28 zemalja članica EU, kao i Islanda, Norveške i Turske.

Takmičenje EEPA (European Enterprise Promotion Awards) je inicijativa Evropske komisije, koja na ovaj način želi da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva. Evropsko priznanje pobednicima donosi vidljivost i promociju širom Evrope i kao pozitivan primer inspiriše druge da pokrenu posao.

RAS sprovodi projekat PSD u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID, u tri grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i devet opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije. PSD pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MMSPP), udruženjima/klasterima i omladinskom i ženskom preduzetništvu u lakoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji, u cilju povećanja izvoza i prodaje i novih zapošljavanja.

U okviru projekta do sada je podržano 184 MMSPP i osam udruženja/klastera, kroz treninge, mentoring, konsalting i tehničku pomoć. Odobreno je 76 projekata, realizovano 12 međunarodnih sajmova, kao i dva bilateralna (B2B) susreta.

Projekat pruža podršku i ženskom i omladinskom preduzetništvu, a do sada je kroz treninge za početnike u biznisu obučeno više od 400 polaznika i dostavljeno 180 biznis planova za dobijanje bespovratne pomoći. Kroz takmičenje za finansiranje naboljih poslovnih ideja dodeljeno je 60 grantova za započinjanje poslovanja i 30 grantova za dalji razvoj poslovanja, a održani su i dodatni treninzi i mentoring za novoosnovane privredne subjekte.

Izvor: www.ekapija.com i Koordinaciono telo