Arhiva vesti
                   

PROJEKAT RAZVOJA PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ SRBIJI

30. Maj 2013.

Vranje – Projekat "Razvoj privatnog sektora u južnoj Srbiji" počeo je u septembru 2011. godine i trajaće do oktobra 2014. godine. Projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a implementira ga regionalna agencija za ekonomski razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga VEEDA d.o.o, koja je partner Švajcarske agencije u realizaciji ovog projekta.  Ukupna vrednost projekta je 1.800.000,00 CHF. Projekat obuhvata Pčinjski i Jablanički okrug , odnosno opštine Preševo, Bujanovac, Surdulica ,Trgovište, Vranje i Leskovac.

Cilj projekta je da se kroz stimulisanje sistemskih promena u ključnim sektorima doprinese smanjenju nezaposlenosti i siromaštva, povećanju prihoda i poboljšanju opšteg kvaliteta života ljudi na ovim prostorima. U toku početne faze projekta prepoznata su tri sektora – drvna industrija, šumski plodovi i turizam, koji bi bili generatori prihoda i zaposlenosti u Pčinjskom i Jablaničkom regionu.

Projekat je u fazi implementacije, tokom koje će biti sprovedene intervencije u dva odabrana sektora - drvnoj industriji i oblasti šumskih plodova. Nakon sprovedenih intervencija će se izvršiti sistemske promene, koje uključuju poboljšanje pristupa poslovnim uslugama, povećanje dodate vrednosti proizvoda i podsticanje saradnje među preduzećima ili javno-privatno partnerstvo.

Partneri na ovom projektu su opštine, privredne komore, biznis asocijacije, firme,  javne organizacije itd.

 Izvor: VEEDA d.o.o.