Arhiva vesti
                   

PROJEKAT „KORAK VIŠE – KORAK BLIŽE”

24. Februar 2015.

Vranje - NVO “Neksus”, u saradnji sa  partnerskom NVO “Ofer” iz Bujanovca, je otpočeo prvu fazu realizacije projekta „Korak više - korak bliže“ kroz organizovanje edukativnih radionica za upotrebu „Forum” teatra u Vrnjačkoj Banji.

Projekat podržava Vladina Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a u okviru konkursa za projekte udruženja radi unapređenja položaja i statusa Roma u Republici Srbiji.

Cilj projekta je podsticanje delovanja šire društvene zajednice prema Romima kroz uspostavljanje dijaloga i saradnje među različitim društvenim akterima na lokalnom nivou.

Radionice su organizovane za najvažnije aktere vaspitno-obrazovnog procesa, nastavnike, učitelje, saradnike u nastavi, romske organizacije civilnog društva, koji će svoja znanja i veštine primeniti upotrebom tehnike „Forum” teatra u radu sa učenicima u školama Pčinjskog okruga, sa ciljem razvijanja svesti učenika, ali i šire zajednice o važnosti poštovanja različitosti.

Ovim aktivnostima povećaće se kapaciteti ključnih aktera obrazovnog procesa, mladih kao nosioca promena u lokalnoj zajednici i ojačaće koordinacija između relevantnih aktera u jedinicama lokalne samuopuprave na sprečavanju diskriminacije i unapređivanju položaja romske nacionalne manjine.

Zajedničko delovanje svih aktera u „Forum” predstavama ima za cilj skretanje pažnje roditeljima, učenicima, nosiocima obrazovnog procesa i široj javnosti na položaj Roma i otvaranje novog prostora za dijalog, kojim će se podsticati izgradnja tolerantnijeg društva prema različitostima i razumevanje drugačijeg vrednovanja.

Radionici su prisustvovali predstavnici Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Misije OEBS u Srbiji.

Izvor: NVO “Neksus” i Koordinaciono telo