Arhiva vesti
                   

PROJEKAT ALBANACA, BUGARA I ROMA SA JUGA SRBIJE

30. Januar 2012.

Predstavnici nacionalnih manjina Roma, Albanaca i Bugara sa juga Srbije predstavili su u Prokuplju projekat "Zajedno do interkulturalnosti", čiji je cilj bliža saradnja i jačanje veza između nacionalnih manjina. Projekat, koji je sa 40.000 evra podržala Evropska unija, ima za cilj i stvaranje poverenja između nacionalnih manjina, bez obzira na kulturne, socijalne i verske različitosti.

Prvi put mladi Albanci, Romi i Bugari razgovarali su o interkulturalnosti njihovih zajednica i zajedničkom ostvarivanju prava i interesa.

"Ovi mladi ljudi nemaju često priliku da se druže i sarađuju i naš zadatak je da im pomognemo da svojim potrebama i željama senzibilišu lokalne zajednice u kojima žive", rekao je na tribini predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

Predstavnik albanske nacionalne manjine Ragmi Mustafi rekao je da su bezbednost i ekonomska situacija Albanaca iz opština Bujanovac i Preševo sada mnogo bolji nego 2001. i 2002. godine.

"Albanci na jugu žive kao i svuda u Srbiji, ali im smeta akcenat da su manjina i to što imaju znatno drugačiju kulturu koja se ne uklapa u kulturu većine", istakao je Mustafa.