Arhiva vesti
                   

PROCES INTEGRACIJE ROMA UGLAVNOM NA PAPIRU

30. Mart 2015.

Bujanovac – Amet Arifi, predsednik Ujedinjene partije Roma u Bujanovcu, izjavio je da proces integracije još „nije zakucao na vrata Roma u Bujanovcu" i da u državnim institucijama u tom gradu danas radi manje Roma nego pre 10 godina.

Arifi, koji je i zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma u Srbiji, izjavio je da je najveći napredak u poslednjih 10 godina u Bujanovcu, postignut u obrazovanju, gde daleko veći broj dece upisuje srednje škole i fakultete nego ranije.

„Od 2000. godine,  penzionisane Rome koji su radli u državnim institucijama nije zamenjivao neko od Roma, tako da sada imamo daleko manje Roma koji rade u državnim institucijama nego pre 15-20 godina, a proces integracije se uglavnom vodi na papiru", kazao je Arifi.

Prema njegovim rečima, u Bujanovcu ima pomaka u poboljšanju položaja Roma samo kada je u pitanju obrazovanje, a veliki uspeh predstavlja i to što srednju školu u ovoj školskoj godini pohađa više od 70 romske dece iz Bujanovca.

„Do pre desetak godina imali smo svega desetak srednjoškolaca Roma, a ove godine ima više od 70 romske dece koja idu u srednju školu. To nije neki veliki uspeh u poređenju sa brojem dece koja polaze u prvi razred, trebalo bi da ih je mnogo više, ali je u svakom slučaju napravljen veliki korak u pozitivnom pravcu", rekao je Arifi.

On je dodao da najveći broj romske dece u Bujanovcu napušta školovanje od četvrtog do osmog razreda zato što „roditelji ne shvataju značaj obrazovanja ali i zbog teškog materijalnog statusa, jer je to period kada deca sa svojim roditeljima počinju da sakupljaju sekundarne sirovine ili rade sezonske poslove na poljoprivrednim imanjima u Vojvodini".

„U Bujanovcu, prema poslednjem popisu stanovništva,  živi više od 4.300 Roma, ali
procena je da Roma ima između 5.000 i 6.000. Svi Romi žive u samom gradu, nemamo seoskih domaćinstava, tako da je Bujanovac specifična sredina jer tri populacije, Srbi, Albanci i Romi, čine po jednu trećinu stanovništva", kazao je Arifi.

Prema njegovim rečima Ujedinjena partija Roma ne učestvuje u lokalnoj vlasti i nema svoje odbornike u Skupštini opštine Bujanovac, a najveći uspeh te partije bio je kada je 2006 .godine imala dva odbornika u lokalnoj skupštini.

Arifi je naveo i da je Bujanovac specifičan grad za romsku zajednicu i po tome što je prvi grad u Srbiji u kome su Romi dobili svoju džamiju, u kojoj se služba odvija na romskom jeziku.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo