Arhiva vesti
                   

PROBNI POPIS STANOVNIŠTVA U APRILU

25. Mart 2019.

Bujanovac, Preševo – Republički zavod za statistiku će tokom aprila sprovesti Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

Ova akcija je deo priprema za Popis stanovništva, 2021. godine i neće obuhvatiti celokupno stanovništvo, već samo oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 lica u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u gradu ili opštini.

Za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, u Probnom popisu 2019. godine će biti testirane dve nove metode prikupljanja podataka: samopopisivanje putem interneta i popunjavanje elektronskih upitnika pomoću laptopa.

Samo popisivanje putem interneta je metoda prikupljanja podataka u kojoj građani samostalno popunjavaju elektronske upitnike za sebe i članove svog domaćinstva. Mogućnost da se samostalno popiše, imaće 13.000 građana, u izabranim delovima naseljenih mesta na teritoriji Beograda, Niša i Novog Sada i to u periodu od 1. aprila u 8:00, do 7. aprila u ponoć.

Terensko prikupljanje podataka pomoću prenosivih računara, sprovodi se tako što popisivači obilaze teritoriju za koju su zaduženi i unose odgovore građana u elektronske upitnike na laptopu.

Među izabranim gradovima i opštinama su Leskovac i na njegovoj teritoriji  sela Zalužnje i Priboj, a  na jugu Srbije, probni popis obuhvata Oslare u opštini Bujanovac, Vranje i Zlatokop, niške opštine Pantelej, Donja Vrežina i Crveni krst, kao i opštinu Preševo.

Izvor: Jugpress i Koordinacino telo