Arhiva vesti
                   

PROBLEM MLADIH U OPŠTINI MEDVEĐA

18. Mart 2013.

Beograd - Problemi mladih u opštini Medveđa na jugu Srbije isti su bez obzira na njihovu etničku pripadnost, bez obzira na to da li su Srbi ili Albanci, rečeno je na tribini koja je održana u toj opštini.

"Privredna kretanja poslednjih deset godina su promenljiva", a veliki problem je propadanje pogona „nekada velikih preduzeća u koja novi vlasnici ne žele da ulažu novac i time pokrenu proizvodnju". Lokalna samouprava pokušava da to promeni ali pomaci su gotovo neprimetni, rečeno je na tribini koju je orgnizovao Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, u okviru projekta koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC).

„Problemi mladih su identični: treba im posao. Kao lokalna samouprava se trudimo da to i obezbedimo", istakao je pomoćnik predsednika opštine Medveđa Ismet Zećiri.

Predsednik Opštine Medveđa Slobodan Drašković rekao je da privreda u Medveđi ne funkcioniše dobro, ali da opština nastoji da zaposli mlade i tako ih zadrži.

„Prošle godine smo angažovali pedesetak mladih pripravnika. Ove godine planiramo zapošljavanje još dvadesetak, te oni mogu da prođu pripravnički staž, polože državni ispit i potom se zaposle u opštini ili privredi“, rekao je Drašković i dodao da zbog otvaranja fakulteta na kojem se školuju pravnici i ekonomisti, sada više mladih ostaje u Medveđi, a oni koji odu u Beograd, više se ne vraćaju.

U opštini Medveđa od pre desetak dana radi Kancelarija za mlade koja treba da im pomogne da se uključe u punopravno donošenje lokalnih odluka, rekao je šef Kancelarije za lokalni razvoj Dejan Simić.

Izvor: Beta