Arhiva vesti
                   

Privredna razmena sa svetom oživela u Preševu, Trgovištu, Bosilegradu i Vladičinom Hanu

3. Jun 2011.

Vranje - Privreda Pčinjskog okruga u prvom tromesečju izvezla je i uvezla robu i usluge za ukupno 67 miliona dolara. U poslovanju sa svetom ostvarila je suficit od šest miliona dolara. Pritom, naveći deo spoljnotrgovinske razmene regije,  oko 85 odsto, nosi grad Vranje. Vranjske firme su u prvom kvartalu realizovale u inostranstvu skoro 31 milion dolara, gotovo polovinu više nego u istom periodu prošle godine. I njihov uvoz, 25 miliona dolara, takođe premašuje prošlogodišlji i to za 20 odsto. Zapravo, u okrugu je jedino bujanovačka privreda od početka godine izvozila za četvrtinu manje.

Nekad izvozno moćna Surdulica je  i ove je godine bez izvoznika. Na drugoj strani, privreda Preševa, Trgovišta, Bosilegrada i Vladičinog hana, koja poslednjih godina tavori, u prvom kvartalu oživela je spoljnotrgovinsku razmenu. Pomaci su  simbolični, pogotovo u Trgovištu i Bosilegradu, ali i to je dvostruko, trostruko, pa i šestostruko više nego prošle godine u istom razdoblju.

Jedino je izvoz i uvoz preševskih firmi dostigao po milion dolara.

Pčinjski okrug izvozi u četrdesetak zemalja, međutim uvozi gotovo dvostruko više. Njegove firme i dalje najviše sarađuju sa Italijom, a potom i zemljama nekadašnjeg jugoslovenskog tržišta. Inače, Italija je godinama glavni spoljnotrgovinski partner područja Privredne komore Leskovac, koja pokriva Pčinjski i Jablanički okrug. Razmena sa Italijanima u prva tri meseca iznosila je oko 17,5 miliona dolara. U prvom kvartalu izvoz iz ovog dela Srbije u Bugarsku je utrostručen, u Sloveniju udvostručen, a u Nemačku i Crnu Goru primetno smanjen. Najzad, spoljnotrgovinski promet čitavog juga Srbije od januara do marta uspešniji je nego u isto vreme prošle godine za sedam odsto, sa suficitom većim od 13 miliona dolara.