Arhiva vesti
                   

PREZENTACIJA PROGRAMA FONDA ZA RAZVOJ SRBIJE U BUJANOVCU

14. April 2011.

Bujanovac – Juče je u Bujanovcu održan sastanak privrednika iz Bujanovca i Preševa sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Fonda za razvoj i Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Državna sekretarka u  Ministarstvu ekonomije Dragijana Radonjić-Petrović i direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović, u prepunoj sali Doma kulture u Bujanovcu, istakle su da je cilj njihovog boravka da se privrednici sa juga Srbije zainteresuju kako za bespovratna sredstva Ministarstva ekonomije, tako i za kredite Fonda.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja planiralo je da uspešne firme ove godine pomogne sa 193 miliona bespovratnih sredstava. Reakcije privrednika na ove ponude bile su različite, jer je osnovni problem najvećeg broja vlasnika preduzeća u Bujanovcu i Preševu što njihovo poslovanje nije čisto, kako je rečeno, a objekti koji bi služili kao hipoteke nemaju potrebne papire, jer nisu uknjiženi.

 „Sredstva Fonda za razvoj na ovom području odobravaju se sa veoma povoljnom godišnjom kamatom od svega 1 do 3 odsto, zavisno od boniteta klijenta, tako da ja očekujem da će odavde biti više kandidata za 9 milijardi dinara, koje će Fond odobriti ove godine“, izjavila je direktorka Fonda Slađana Backović. Ona je rekla da Fond za razvoj odobrava kredite na rok do pet godina,  uz poček od godinu dana.

 Dragijana Radonjić-Petrović napomenula je da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja traži rešenje za smanjenje poreza i doprinosa na plate, da bi se olakšalo poslovanje privrede. Tom prilikom  ona je rekla da se u Srbiji trenutno na 100 dinara plate za zaposlene državi daju 64 dinara za poreze i doprinose, što je veliko opterećenje za poslodavce.

„To je jedan od razloga zašto u Srbiji veliki broj radnika radi 'na crno'. Svesni smo da bi smanjenje poreza na plate značilo i smanjenje broja nezaposlenih i regulisanje penzijskog staža za veliki broj ljudi, tako da se na rešenju ovog problema ozbiljno radi,” kazala je Radonjić-Petrović.