Arhiva vesti
                   

PREVOZ ZA ĐAKE PEŠAKE

29. Oktobar 2012.

Izvor: Narodne novine - Niš / Preševo – Iako se opština Preševo ubraja među najnerazvijenije opštine u Srbiji, ona je jedna je od retkih koja ima organizovan prevoz za đake pešake koji žive i do deset kilometara od škole koju pohađaju.

Načelnik opštinske službe za društvene delatnosti u opštini Preševo, Fadil Azilji, izjavio je da ta opština i ove godine kombijima i minibusima prevozi đake, jer su po Zakonu o lokalnoj samoupravi opštine obavezne da organizuju prevoz za osnovce čije su kuće udaljene više od četiri kilometra od škole.

"Opština od 1993. godine plaća organizovan prevoz za đake pešake u osnovnoj školi "9. maj" u selu Reljan, a od 2003. godine i za učenike osnovne škole "Miđeni" u selu Cerevajka. Na početku školske godine raspisuje se javni poziv, na koji se javljaju vlasnici kombi vozila i minibuseva, i biraju se oni koji će pod najpovoljnijim uslovima prevoziti đake", kazao je Azilji.

U planinskom delu opštine Preševo se nalazi OŠ "Miđeni". U ovom delu opštine ima dvadesetak manjih sela i zaseoka, koji su udaljeni osam do deset kilometara od škole, odakle se učenici sa četiri kombi vozila svkaog jutra dovoze na časove i nakon završene nastave vraćaju kućama.

"To je od velikog značaja za bezbednost dece koja ne pešače po snegu i kiši, već ih vozila odvezu i dovezu, jer je to planinski kraj gde ima pasa putalica, a zimi se mogu pojaviti i vukovi", rekao je on.

Asilji je naveo da opština daje 200.000 dinara godišnje za prevoz učenika i dece koja pohađaju preškolsku nastav u osnovnoj školi „Miđeni“.

Po podacima Odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju, organizovan prevoz za đake u Pčinjskom okrugu ima još samo osnovna škola "Predrag Deverdžić" u Vranjskoj Banji.