Arhiva vesti
                   

PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA SU BILI I OSTAĆE DEO SRBIJE

25. Februar 2019.

Beograd – „Nema govora o bilo kakvoj razmeni teritorija opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Taj kraj je uvek bio, jeste i ostaće deo Srbije. Razne spekulacije o razmeni samo uznemiruju i srpsko i albansko stanovništvo na jugu Srbije“ rekao je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković komentarušući sve učestalije priče o novim granicama.

„Te priče po mojim saznanjima i kontaktima koje imam, nemaju nikakvog utemeljenja u bilo kom planu i bilo kojim pregovorima. Nisu tema razgovora ni u Briselu, ni u bilo kom drugom mestu“ rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima stav međunarodne zajednice po ovom pitanju je izričit – nema nikakvih promena.

„Stav je jasan, nema razmena teritorija, nema razmene stanovništva, nema korigovanja granica. Prema tome, mislim da stanovništvo može da bude mirno“ rekao je Stanković.

Inače, pre nekoliko dana predsednik privremenih institucija u Prištini, Hašim Tači zatražio je da se u platformu za dijalog sa Beogradom uključi Rezolucija za pridruživanju Kosovu opština sa juga centralne Srbije Preševo, Bujanovca i Medveđe. On je rekao da će kosovska Skupština predložiti nacrt rezolucije o pridruživanju tih opština Kosovu.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo