Arhiva vesti
                   

PREKO 300 MIGRANATA TRANSPORTOVANO IZ SUBOTICE U PRIHVATNI CENTAR U PREŠEVU

29. Oktobar 2020.

Subotica, Preševo - Nešto više od 300 migranata je, u pratnji policije i žandarmerije, transportovamo iz Subotice u Prihvatni centar u Preševu. U subotičkom kolektivnom centru je ostalo  još 160 migranata.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije kažu da je zbog prisustva nešto većeg broja migranata u Subotici, a  u skladu sa prošlonedeljnim dogovorom sa gradonačelnikom i načelnikom Policijske uprave Subotica, sprovedena akcija premeštanja više od 300 migranata iz Subotice u Prihvatni centar Preševo, na jugu Srbije.

„Na prošlonedeljnom sastanku je zajednički procenjeno da je potrebno rasteretiti Suboticu, posebno kada je reč o broju migranata koji borave van našeg centra. Ovo je samo jedna u nizu akcija koje se sprovode zbog trajnog pritiska na ovaj deo zemlje.  U skladu sa dogovorom, 144 migranta iz Prihvatnog centra Subotica, kao i još oko 160 njih izvan centara, je prevezeno u šest autobusa u centar na jugu Srbije. Dobili su maske i vodu, i poslati u pratnji policije i žandarmerije“, navode iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Iz Komesarijata dodaju da je u Prihvatnom centru u Subotici ostalo još 160 migranata, pretežno onih iz Sirije, Alžira i Libije, a svi žele da idu put zemalja Zapadne Evrope. Međutim, prelazak državne granice sa Mađarskom za njih nije moguć već nekoliko meseci, otkako su tamošnje vlasti odlučile da obustave prijem migranata zbog krize izazvane korona virusom. 

Izvor: Subotica.com i Koordinaciono telo